Volgens de Britse media kan premier May de stemming over haar brexit-deal vanavond met meer dan 200 stemmen verschil verliezen. Dat zou de grootste nederlaag zijn in de geschiedenis van het Lagerhuis.

De opzet van Theresa May is mislukt. De Britse premier stelde half december de stemming over de brexit-deal uit omdat ze met honderd stemmen verschil dreigde te verliezen. May hoopte dat de parlementariërs zich tijdens de kerstdagen zouden bedenken en haar deal met de EU toch zouden steunen.

Jeremy Corbyn hoopt op nieuwe verkiezingen

Het tegenovergestelde is gebeurd. Volgens de BBC hebben zeven parlementariërs aangegeven van mening te zijn veranderd. Zij steunen de deal van de premier nu wel.

Maar de meeste parlementariërs kwamen terug van vakantie en leken alleen maar meer overtuigd van hun eigen oplossing. De één wil het liefst de EU zonder deal verlaten, de ander is voorstander van een nieuw referendum over de brexit. Oppositieleider Jeremy Corbyn hoopt vooral op nieuwe verkiezingen.

Lees ook

Lagerhuisleden geven niet toe

Voor geen enkele oplossing is een meerderheid. Het enige waar de meeste parlementariërs het over eens zijn, is dat ze geen scheiding zonder deal willen. Dat zou enorme chaos opleveren.

Maar de tijd tikt door. Op 29 maart verlaten de Britten de Europese Unie, dus de druk is hoog. Premier May probeert die druk te gebruiken om parlementariërs ervan te overtuigen voor haar deal te stemmen. Maar de meeste Lagerhuisleden geven niet toe.

May kan geen tijd meer rekken

Als de deal wordt weggestemd, moet premier May binnen drie dagen met een nieuw voorstel komen. Dat bepaalden de parlementariërs vorige week. Op die manier voorkomen ze dat May tijd kan blijven rekken.

Als May met een nieuw voorstel moet komen, zal ze waarschijnlijk haar scheidingsdeal met een paar kleine aanpassingen nog eens tot stemming brengen.

Hulp van EU-leiders blijft uit

Al sinds december probeert May EU-leiders zo ver te krijgen haar te helpen. Gisteren kwamen EU-presidenten Tusk en Juncker dan eindelijk met een brief aan May. Maar grondige wijzigingen die de Britse parlementariërs daadwerkelijk zo ver zouden kunnen krijgen om voor de deal te stemmen, bleven zoals verwacht uit.

In de brief benadrukt de EU nog eens dat de Unie ook niet wil dat de zogeheten 'backstop', de verzekeringspolis die ervoor zorgt dat er in geen geval een harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland, ingaat. Maar er staat geen einddatum voor die noodmaatregel in, en dat was nu juist heel belangrijk. De meeste Britse parlementariërs zijn namelijk bang dat het Verenigd Koninkrijk voor altijd in die backstop gevangen kan blijven en zo een soort vazalstaat van de Europese Unie wordt.

info

Wat is de backstop?

De backstop wordt ook wel een verzekeringspolis genoemd. Het is een uiterst middel waarmee in het brexit-akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is vastgelegd dat er geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt.

Beide partijen willen zo'n tastbare grens met controles koste wat het kost voorkomen, omdat die grens gezien de Ierse geschiedenis ontzettend gevoelig ligt. Maar dit is nog niet zo makkelijk omdat de EU ook niet wil dat er via Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) allerlei goederen en personen ongezien de Europese Unie binnen kunnen komen wanneer het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is.

Dus zijn de partijen overeen gekomen dat als er nog geen nieuw handelsakkoord is voor 2021 de backstop in werking gaat. Dan blijft heel het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU en Noord-Ierland blijft ook nog in bepaalde delen van de interne markt. Deze situatie blijft dan bestaan tot het Verenigd Koninkrijk en de EU een handelsakkoord hebben getekend.

Lees ook

Drie opties bij een 'nee'

1. Meer stemmingen

Het lijkt er niet op dat Theresa May een plan B heeft. In theorie kan ze haar deal maar liefst dertig keer tot stemming brengen in het Lagerhuis. In de tussentijd proberen parlementariërs deze impasse te doorbreken. Al maanden wordt gespeculeerd over het indienen van een motie van wantrouwen tegen de regering door oppositieleider Corbyn. Als de deal van May weggestemd wordt, zal de druk op Corbyn om deze motie in te dienen weer groeien. Corbyn hintte er in een televisie-interview al op dat hij dit snel zal doen als May de stemming verliest.

2. Nieuwe verkiezingen

Als Corbyns motie van wantrouwen tegen de regering het haalt, komen er nieuwe verkiezingen. Corbyn hoopt die verkiezingen te winnen en opnieuw met de EU te onderhandelen over een brexit-deal. Ook gaan er steeds meer stemmen op voor een nieuw referendum over de brexit. May heeft al meerdere malen gezegd dat ze dit 'verraad aan het volk' vindt, maar parlementsleden van verschillende partijen presenteerden al wetsvoorstellen waarmee een tweede referendum mogelijk is.

3. 'No Deal' brexit

Dan is er nog de laatste optie waar fervente brexiteers als Boris Johnson and Jacob Reese Mogg van dromen: een scheiding zonder deal. Het Verenigd Koninkrijk bereidt zich hier nu voor de zekerheid op voor, maar zowel de meeste parlementariërs als Theresa May proberen dit te voorkomen. Als de Britten zonder deal vertrekken, dan valt de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat betekent dat er invoertarieven komen en dan worden er lange files aan de grens verwacht. Sommige Britten maken zich hier veel zorgen over. Zij slaan alvast voedsel en medicijnen in.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.