28 jaar geleden kreeg de toenmalig Britse premier Margaret Thatcher ook een 'no confidence vote' voor haar kiezen. Haar eerste reactie? "I shall fight on." Een dag later besloot ze toch op te stappen.

Vanavond stemmen de Britse Conservatieve parlementsleden over de positie van Theresa May als leider van de partij. Wanneer bij deze 'no confidence'-stemming een meerderheid van de Conservatieve parlementsleden hun vertrouwen in May opzegt, verliest zij haar positie als premier en leider van de partij. In een speciaal ingelaste persconferentie vertelde May te vechten 'met alles wat ze heeft'.

Lees ook

Oud-correspondent Hieke Jippes noemt het een krachtig statement. "Zij blijft steeds hetzelfde mantra repeteren van 'strong and stable government'. Het zou me niet verbazen als zij vanavond de vertrouwensstemming wint".

Een dodelijke speech

In 1990 werd ook de positie van toenmalig prime minister Margaret Thatcher bedreigd door een no confidence-vote. De Iron Lady verloor langzaamaan steun van haar collega's en het volk. "Thatcher zaaide enorme verdeeldheid binnen haar eigen partij over de verhouding met Europa. Denk ook aan haar beroemde 'No, no, no' over de grotere invloed van Europa op Engeland. Toen ontstond er ook nog een massale volkswoede over een nieuwe belastingmaatregel, met grote demonstraties op straat", vertelt Jippes.

Langzaamaan werd er steeds meer aan Thatchers stoelpoten gezaagd. Haar vice-premier Jeffrey Howe gaf in het Lagerhuis een dodelijke speech. "De Britten maken maar wat graag gebruik van metaforen uit de cricket-sport", zegt Jippes. "Howe zei dat het vrij moeilijk werken is als je aan slag bent, maar de premier de honk achter heeft gelaten met een gebroken slaghout. Er volgde een doodse stilte in het Lagerhuis."

'Fight on', of toch niet?

Een dag na die speech kwam de ambitieuze oud-minister Michael Heseltine daar nog eens overheen. Hij daagde Thatcher uit in een leiderschapsstrijd. In die directe confrontatie won Thatcher vervolgens wel een meerderheid, maar net niet genoeg stemmen om de kwestie in het slot te gooien. Er moest een tweede ronde komen om uitsluitsel te bieden in leiderschapsstrijd. "I shall fight on to win", zegt Thatcher

Een-op-een overlegjes met haar kabinetsleden doen Margaret Thatcher uiteindelijk toch van mening veranderen. De mannen in haar kabinet zeggen allemaal geen vertrouwen meer in haar te hebben. Dan trekt haar Thatcher haar conclusies. "Ze voelde zich verraden en eenzaam", aldus Hieke Jippes. "Achteraf hebben sommige van die mannen wel hun spijt betuigd. Iedereen had zoiets van: wat een ontzettende lummels."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.