Een uitstel van de brexit tot 30 juni is wat de Britse premier May vandaag in een brief vraagt aan EU-voorzitter Tusk. Vanwaar dit uitstel, en wat denkt May hiermee te bereiken? Vier vragen over het verzoek om uitstel.

In juni 2016 kiezen de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie. Op 29 maart 2019 zou het zo ver moeten zijn en zou een einde moeten komen aan een periode van grote politieke onduidelijkheid. Als het verzoek van Theresa May wordt ingewilligd, dan komen daar nu nog eens 3 maanden bij.

Lees ook

Waarom vraagt Theresa May om uitstel?

De Britse premier zit klem. De scheidingsdeal die ze sloot met de Europese Unie is twee keer weggestemd in het Brits parlement. Ze hoopte de deal deze week voor een derde keer voor te leggen en nu wel een meerderheid te winnen. Maar de voorzitter van het Britse Lagerhuis ging daar maandag voor liggen. Hij gebruikte een wet uit 1604 om te voorkomen dat de premier voor de derde keer dezelfde motie in stemming zou mogen brengen.

Nu heeft Theresa May het parlement dus niet opnieuw kunnen laten stemmen over haar deal voor de belangrijke Eurotop die morgen begint. Maar omdat brexit al over 9 dagen gepland staat, moet ze nu wel uitstel aanvragen om een catastrofale brexit zonder deal uit te sluiten.

Lees ook

Waarom vraagt ze om een uitstelperiode van 3 maanden?

De leden van haar kabinet en de Conservatieve partij hebben haar hiertoe gedwongen. Een aantal belangrijke staatssecretarissen en ministers dreigden gisteren op te stappen als Theresa May om een langere uitstelperiode van bijvoorbeeld twee jaar zou vragen.

In de afgelopen jaren is steeds te zien dat Theresa May het bijeenhouden van haar partij boven alles zet. Dat doet ze nu dus weer. De ministers die dreigden op te stappen zijn voorstander van de brexit. Zij zijn bang dat een lange uitstelperiode ervoor kan zorgen dat er helemaal geen of een veel zachtere brexit komt. Bijvoorbeeld doordat dan een nieuw referendum of nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Lees ook

Gaan de EU-leiders instemmen met dit voorstel?

Dat wordt heel spannend. De EU-leiders vragen zich constant af: uitstel waarvoor? Theresa May heeft veel vertrouwen verloren doordat ze de deal tot twee keer toe niet door het parlement kreeg. Ze willen nu dat de Britse premier met een duidelijk voorstel komt wat ze in die drie maanden denkt te doen om nu wel een ordelijke brexit voor elkaar te krijgen.

Lees ook

Wat betekent uitstel van 3 maanden voor het brexit-proces?

Waarschijnlijk nog meer van hetzelfde. De EU en de Britten doen wat aanpassingen aan de politieke verklaring over de toekomstige relatie en hopen daarmee eurosceptische lagerhuisleden over de streep te krijgen om voor de brexit-deal te stemmen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.