Theresa May. Haar opdracht lijkt zo langzamerhand bijna onmogelijk. Hoe krijgt ze Groot-Brittannië uit de Europese Unie met voldoende steun in eigen land? We leggen haar strategie uit.

De situatie is op dit moment als volgt: Theresa May heeft een deal gesloten met de Europese Unie over de voorwaarden voor een brexit. Het probleem is alleen dat het Britse parlement de deal niet goed genoeg vindt. Op 12 maart wordt er opnieuw over de deal gestemd. Maar daar heeft May al een voorschot op genomen.

Vlucht naar voren

May heeft nu al aangekondigd dat als de deal het op 12 maart opnieuw niet haalt, er in de dagen daarna gestemd wordt over een brexit zonder deal. Als ook daar geen meerderheid voor is, komt er een stemming over uitstel van de brexit.

Volgens Christiaan Nelisse van Instituut Clingendael, die ambtenaren leert onderhandelen, neemt May daarmee een vlucht naar voren. Had ze dit niet aangekondigd, dan had het parlement haar morgen gedwongen de brexit uit te stellen.

Toch een meerderheid?

"Door nu zelf al deze stap te zetten, kan ze zelf de kaders bepalen," zegt Nelisse. May kan nu zelf bedenken hoe lang ze de brexit wil uitstellen en voorkomt zo dat het Britse parlement dat bepaalt.

En er is nog een bijkomend voordeel voor de Britse premier. De voorstanders van een harde brexit binnen haar eigen partij willen geen uitstel. Ze zijn bang dat van uitstel afstel komt. Met de dreiging van uitstel, zouden ze ervoor kunnen kiezen om alsnog voor de deal van May te stemmen.

info

Halverwege januari stemde het Britse parlement met een overweldigende meerderheid tegen de scheidingsdeal die Theresa May had gesloten met de Europese Unie. Sindsdien probeert de Britse premier de EU zo ver te krijgen om de deal aan te passen. Tot nu toe heeft de EU steeds herhaald dat niet te zullen doen.

'Game of chicken'

Volgens onderhandelingsexpert Nelisse heeft Theresa May de afgelopen maanden een 'game of chicken' ingezet. Ze hoopt, door de tijdsdruk steeds verder op te voeren dat de EU toch gaat bewegen.

"De EU en het Verenigd Koninkrijk rijden in auto's met hoge snelheid op elkaar af. Tenzij er eentje afslaat, raken ze elkaar."

Uitstel

Christiaan Nelisse hoopt dat als er uitstel komt, tot Theresa May doordringt dat dit dus niet werkt bij de EU. En dat er, omdat er meer tijd is, weer nieuwe ideeën ontstaan om uit de impasse te komen.

Komt het tot uitstel, dan zal er opnieuw onderhandeld moeten worden over wanneer de Britten dan uit de EU zullen stappen. De Britten willen een uitstel van slechts enkele maanden, terwijl de EU juist liever voor 2 jaar zou uitstellen.

info

Theresa May heeft vandaag aangekondigd dat de brexit-stemmingen in het Britse parlement als volgt zullen verlopen:

  • Op 12 maart wordt er gestemd over de deal die Theresa May sloot met de Europese Unie.
  • Als deze deal wordt weggestemd, wordt er op 13 maart gestemd over het verlaten van de EU zonder deal.
  • Daar is waarschijnlijk geen meerderheid voor in het parlement. Dan zal er dus op 14 maart gestemd worden over uitstel van de brexit.
TV-reportage: dit is de brexit-strategie van Theresa May

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.