Het is een spannende dag in Groot-Brittannië. Al vanaf gisteravond zijn alle ogen gericht op Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, de voordeur van Theresa May.

Met bedrukte gezichten hebben de ministers van het kabinet May zich vanmiddag gemeld bij die deur, om een oordeel te vellen over het conceptakkoord over de Brexit.

Vernietigende kritiek

Onderweg naar die deur konden ze in de ochtendkranten de vernietigende kritiek lezen op het compromis. Britse media zijn keihard.

Zo schrijft de Evening Standard: ‘EU neemt controle terug’. The Times tekent op dat May wordt beschuldigd van verraad, en ministers onder druk staan om de conceptovereenkomst af te wijzen.

Commentatoren BBC weten het niet

Maar hebben buitenstaanders enig idee wat er staat te gebeuren? Dat is lastig te zeggen, want zelfs commentatoren van de BBC weten het even niet meer.

“Mensen zoals ik worden betaald om inzicht, vooruitzicht en een scherpe terugblik te geven over dit soort dingen, om te voorspellen waar we heen gaan. Maar om eerlijk te zijn, kijkend naar hoe de zaken er nu voorstaan, heb ik geen idee waar we heen gaan”, zegt de Britse verslaggever Chris Mason.

Harde grens met Ierland

Als de Britten iets niet willen is het een harde grens tussen Groot-Brittannië en Ierland. Daarvoor is zo’n tussenoplossing met de EU nodig. Maar in het parlement is lang niet iedereen ervan overtuigd dat die oplossing er is en dat May daar de controle over heeft.

Lees ook:

De grenskwestie geldt als een hoofdpijndossier in de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de EU. Beide partijen willen voorkomen dat een zogeheten harde grens, met grensposten en controles, ontstaat tussen de EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland. De komende tijd zal blijken in hoeverre dat geregeld is. En of andere grote zorgen van veel Britten terecht zijn. 

Dreigend tekort aan levensmiddelen

Een vleesleverancier kondigde eerder al aan dat veel Britten in zorginstellingen en gevangenissen mogelijk tijdelijk vegetariër moeten worden, vanwege een dreigend vleestekort.

Lees ook:

Anderen slaan alvast levensmiddelen in voor het ergste geval. Bij een harde Brexit is er een kans dat sommige medicijnen niet geleverd worden. Het is afwachten of de soep echt zo heet wordt gegeten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.