Theresa May heeft zojuist aangekondigd dat ze Downing Street zal verlaten. De strijd om haar opvolging was eigenlijk al begonnen maar barst nu in alle hevigheid los. Haar opvolger moet afmaken wat May niet gelukt is: de brexit.

Haar vertrek hing al in de lucht, waarom is dit het moment voor haar om op te stappen?

Omdat ze volledig schaakmat staat. Ze heeft geen steun meer. Dat had ze al nauwelijks meer in het parlement, maar nu heeft haar kabinet ook het vertrouwen in haar opgezegd. De enige reden dat ze er nog zat, was om haar brexitdeal toch door het parlement te krijgen.

Maar dat is nu totaal onmogelijk geworden. Juist de mensen die haar zouden moeten helpen om genoeg steun voor die deal te krijgen, trekken nu hun handen van haar en haar deal af.

Lees ook

Haar deal was toch al drie keer weggestemd? Waarom is het vertrouwen nu ineens weg?

Ze heeft deze week een slechte zet gedaan. Ze heeft een nieuwe versie van haar brexitdeal gepresenteerd. Daarin beloofde ze een stemming over een nieuw referendum over brexit. Haar kabinet wist niet dat dat in de nieuwe brexitdeal zou staan. En daarmee heeft ze ontzettend veel woede gewekt. De steun voor haar in haar eigen kabinet was al wankel, maar nu was de situatie compleet onhoudbaar.

Een geëmotioneerde Theresa May kondigt haar afscheid aan.

Gaat ze meteen weg?

Nee, ze vertrekt op 7 juni. Ze zal nog even de Amerikaanse president Trump verwelkomen op 3 juni. De leiderschapsverkiezing voor haar opvolger zal waarschijnlijk op 10 juni beginnen.

Wie gaat het stokje overnemen?

Als een Britse premier opstapt, valt niet meteen de regering. Haar partij mag een nieuwe leider en daarmee een nieuwe premier aanwijzen. De Conservatieven hebben ongeveer zes weken nodig voor die verkiezing. Eerst mogen de parlementariërs daarover stemmen tot er twee overblijven. Die twee kandidaten worden voorgelegd aan de achterban. Dan mogen de leden van de Conservatieve Partij stemmen.

De persoon die nu de meeste kans maakt is Boris Johnson. Voormalig minister van Londen en minister van Buitenlandse Zaken. Hij is voor een harde scheiding met de EU.

Lees ook

Wat betekent dit voor de Brexit?

In eerste instantie vertraging. In alle tijd die ze nodig hebben om een nieuwe leider te zoeken is er geen tijd om bezig te zijn met brexit. Intussen blijft de deadline voor het vertrek uit de Europese Unie van 31 oktober staan. Nu is de verwachting dat brexit opnieuw uitgesteld kan worden. De nieuwe leider zal weer met Brussel om tafel willen om te laten zien hoe je in zijn/haar ogen wel met Brussel onderhandelt en proberen een deal te sluiten die wel de steun krijgt van het Brits parlement.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.
info

Kun jij het nog volgen wat er allemaal rond de brexit gebeurt? Brexitverslaggeefster Vanessa Lamsvelt praat je in de brexitchat geregeld helemaal bij. Hier vind je alle brexitchats tot nu toe.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.