Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een officieel staatsbezoek aan Groot-Brittannië. Het laatste staatsbezoek aan Groot Brittannië vond maar liefst 36 jaar geleden plaats. Het bezoek van nu staat grotendeels in het teken van de Brexit.

Koning Willem-Alexander liet zich pas uit over de Brexit. Hij zei die te betreuren, maar het besluit van de Britten wel te respecteren. Het nieuws werd breed uitgemeten in de Britse kranten. De koning heeft tijdens het bezoek al Nederlandse expats bezocht die in onzekerheid verkeren over hun lot na de Brexit.

Of de staatshoofden van Nederland het Groot-Brittannië daadwerkelijk met elkaar in gesprek gaan over de Brexit is onduidelijk. De koning en koningin worden in ieder geval vergezeld door minister Blok van Buitenlandse Zaken. 

Toetreding tot de EEG

Het is niet voor het eerst dat een staatsbezoek bol staat van de Europese politiek. Ook in 1972 gebeurde dat, met toenmalig Koningin Juliana. Dat bezoek stond in het teken van toetreding van het Britse Koninkrijk tot de Europese Economische Gemeenschap. De Britten wilden bij Europa horen en toetreding tot de EEG was van groot belang.

Juliana bezocht de Britse Koningin Elizabeth destijds en zij hield zich niet direct aan alle protocollen. Ze praatte te lang en zoende verkeerd. Toch ging het bezoek verder probleemloos.

Media-aandacht

Oud-Engeland correspondent Peter Brusse was er destijds bij. Hoewel: tot op zekere hoogte. Je kunt je het nu niet meer voorstellen, maar de schrijvende pers mocht niet bij het bezoek aanwezig zijn.

Dus keek Brusse vanuit een kamertje naar de Britse tv-verslaggeving van het bezoek om zijn verslag op te tikken. "We kwamen daar destijds in 1972 ook vanwege het 'binnenhalen' van de Britten in Europa, nu gaat Willem-Alexander bijna om ze erbij te houden en om te zeggen: ondanks alles blijven we vrienden."

Speculeren over juwelen

Tegenwoordig horen we juist erg veel over het staatsbezoek. In de media worden alle aspecten al breed uitgemeten, zelfs nog voordat het bezoek heeft plaatsgevonden. Zo is er druk gespeculeerd over het diadeem dat koningin Máxima mogelijk gaat dragen.

Het gaat om 'de Stuart': een wereldberoemde diamant. Die is ooit geschonken door de Britse koning en sinds 1784 definitief in het bezit van de Oranjes. De diamant hoort op een indrukwekkende diadeem. Die combinatie is al veertig jaar niet in het openbaar gezien. Het is nog even afwachten of Máxima hem echt gaat dragen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.