De Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond de brief ondertekend die de Europese Unie formeel informeert over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Met de brief zal de Brexit in werking treden.

De brief van May is bestemd voor de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en zal woensdag worden overhandigd. Over dit proces spreken we Tom de Bruijn. Hij is wethouder in Den Haag en was jarenlang diplomaat in Brussel. “Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat er geen deal komt. Dan worden er zo veel belangen geschaad, aan de Europese kant maar zeker aan de Britse kant. Burgers komen dan in rechtsonzekerheid.”

“Beide partijen zullen zich tot het uiterste inspannen om er een deal uit te slepen. Ik denk dat dat wordt opgelost als volgt: dat er een boedelscheiding komt binnen 2 jaar. Maar dat er een overgangsregime komt van nog eens 2,3,4 jaar om een nieuwe overeenkomst te maken uitonderhandelen.” 

Vanuit Londen spreken we met Lia van Bekhoven, zij meldt in de uitzending de laatste stand van zaken en reacties uit het Verenigd Koninkrijk. Verslaggever Vanessa Lamsvelt sprak vandaag minister Koenders over zijn zorgen voor Nederland na een Brexit.

Ieder land heeft z'n eigen belangen en afwegingen waar het gaat om de Brexit. Hoe de andere lidstaten van de EU met de Brexit omgaan ziet u op deze kaart:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.