12 februari is het Chinees Nieuwjaar. Deze feestdag zorgt jaarlijks voor de grootste volksverhuizing ter wereld. Volle treinen en geen zicht op wie naar welke plek afreist: de ideale omstandigheden voor een nieuwe opleving van het virus zou je zeggen.

Wuhan, een stad in China met 11 miljoen inwoners, deed in 2019 bij de meeste mensen geen belletjes rinkelen. Anno 2021 is dat anders: iedereen kent Wuhan als de stad waar het coronavirus de eerste slachtoffers maakte. De Nederlandse Lute Brommer woont al meer dan 10 jaar in deze stad en maakt zich om het verloop van het Chinees Nieuwjaar geen zorgen.

Vorige week: mensen luisteren in de winkelstraat van Wuhan naar een muziekoptreden
Bron: EPA
Vorige week: mensen luisteren in de winkelstraat van Wuhan naar een muziekoptreden

Het oude normaal

Op de vraag hoe Brommer zich voelt, zegt hij kort maar krachtig: "Ik ben in topgezondheid." En dat lijkt representatief te zijn voor de situatie in Wuhan. "Alles is hier compleet onder controle. Na de zware lockdown van vorig jaar, heerst hier nu een groter gevoel van vrijheid dan ooit", vertelt Brommer.

Het leven is eigenlijk weer zoals het was, met een paar verschillen. "Er zijn meer plekken waar je een 'health code' moet laten zien, een soort bewijs dat je niet in een gebied bent geweest waar zieken waren. En iedereen draagt hier nog altijd mondkapjes", vertelt Brommer.

Het openbaar vervoer in Wuhan is weer druk
Bron: EPA
Het openbaar vervoer in Wuhan is weer druk

Boost voor de civilisatie

Maar misschien wel de grootste verandering is terug te zien in het gedrag van de Wuhanees zelf, vertelt Brommer. "Hoewel het bijna niet anders kan dan dat iedereen in deze dichtbevolkte stad inmiddels weer dicht bij elkaar zit, wordt er veel beter opgelet. En dat is dan wel weer een positieve invloed van deze nare periode."

Brommer beschrijft hoe er in zijn stad nu veel meer respect is voor elkaar. Dat geldt voor bekenden en onbekenden. Zo verleent iedereen elkaar bijvoorbeeld opeens netjes voorrang. "Waar het voorheen altijd dicht op elkaar en voordringen was, is dat nu niet meer zo. Iedereen let veel beter op elkaar."

1 september 2020: studenten bij elkaar voor de opening van het high school-jaar
Bron: EPA
1 september 2020: studenten bij elkaar voor de opening van het high school-jaar

Gehoorzamen

Brommer beschrijft ook dat de Chinees van zichzelf na duizenden jaren van heersende keizers erg gehoorzaam is. "Als de inwoners merken dat de overheid, om goede redenen, regels implementeert zoals het laten zien van een health code, het dragen van mondkapjes en het afstand houden, dan doet iedereen dat ook gewoon."

Daardoor blijven andere ziektes nu ook weg. Brommer geeft nu les op school en vertelt dat er onder zijn 300 leerlingen geen enkele melding van ziekteverzuim is geweest het afgelopen semester. "Dit komt door het systematisch dragen van de mondkapjes en het beter letten op elkaar."

Lees ook

Afremmen reisbewegingen

Aan de vooravond van het Chinees Nieuwjaar legt de overheid extra regels op voor de Chinezen. "Ze proberen het reizen te ontmoedigen door middel van verplichte coronatesten en quarantaines in sommige gebieden."

Ook worden er in verschillende plaatsen projecten opgestart zodat mensen daar in de weken rondom de feestdag kunnen werken. "In de hoop ze zo in hun eigen stad te houden." En dat werkt, want deze maatregelen zouden al 60 procent van de oorspronkelijke vluchten gereduceerd hebben, zegt Brommer.

Los van het ontmoedigen van het reizen verandert er voor de Chinezen bij het vieren van deze feestdag zelf niet zoveel. "We zullen misschien met minder aan tafel zitten en onderweg een aantal testen moeten afleggen, maar 12 februari geniet ik weer van het goddelijke eten van mijn schoonouders en speel ik weer 4 of 5 uur mahjong."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.