Hij woont in de Chinese plaats Wuhan, maar is sinds vorige week voor een korte vakantie in Nederland. Begin februari zou hij terugvliegen, maar hij weet nu al dat zijn terugvlucht is gecancelled. Zijn vrouw bleef achter in Wuhan.

"Nu u het zegt, misschien moet ik me wel even laten testen." De Nederlander Lute Brommer woont en werkt al sinds 2009 in het Chinese Wuhan, de bron van het nu om zich heenslaande Coronavirus. Ietwat onwennig staat hij in de deur, twijfelend of hij nu wel of niet de hand moet schudden. "De incubatietijd is volgens mij twee weken", zegt hij. "Ik denk niet dat ik het heb, maar je weet het nooit."

Geen bekenden besmet

Lute Brommer kwam door zijn passie voor muziek terecht in China. Zijn opleiding bracht hem in Wuhan, waar hij nu ruim tien jaar woont. Hij ontmoette er zijn vrouw die daar vandaag met haar familie het Chinese nieuwjaar viert. Zelf logeert hij drie weken bij zijn broer en heeft net gehoord dat zijn terugvlucht naar Wuhan geannuleerd is vanwege het virus.

"Wuhan is een prachtige stad, met hele grote binnenmeren. Het is daar prachtig wonen. China heeft echt m'n hart gestolen. Mijn familie maakt zich niet echt zorgen, maar we hebben toch constant contact om te vragen hoe het gaat. Vrienden en kennissen houden elkaar constant op de hoogte. Gelukkig is er niemand die ik ken besmet."

'Terug naar mijn vrouw'

De Nederlander werkt de laatste jaren als succesvol dirigent bij verschillende Chinese symphonie-orkesten. Het liefst gaat hij ook weer terug naar zijn vrouw. "Ik weet niet hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. Als het zo blijft wil ik terug, maar ook als het anders wordt, wil ik terug naar mijn vrouw."

Op de vraag of hij zich niet ergens had moeten melden hier in Nederland ter check twijfelt hij. "Misschien had ik dat wel moeten doen, ik heb er eigenlijk niet echt over nagedacht. Dan zou ik naar het Erasmus MC moeten. Ik denk niet dat ik wat heb, want mensen gaan dan vanaf het begin hoesten. Ik heb nergens geen last van."

Geen klachten, geen virus

Inmiddels heeft Brommer wel contact gehad met de afdeling infectieziekten van de GGD en zij verzekerden hem dat als hij nu nog geen klachten heeft, het virus niet heeft.

Lees ook