De in Wuhan woonachtige Nederlander Lute Brommer is terug in China na een noodgedwongen lange vakantie. Na 9 maanden is hij 2 dagen geleden eindelijk weer herenigd met zijn vrouw.

Lute is orkestdirigent van verschillende Chinese orkesten en is getrouwd met Wenjing, een Chinese. Hij dacht voor 2 weken naar Nederland te gaan, op bezoek bij zijn broer, maar kon door de coronamaatregelen niet meer terug naar het land waar hij al 10 jaar woont.

Bekijk hier de reportage die we maakten toen Lute Brommer net in Nederland was

Vijf keer verplicht testen bij terugkeer

24 januari gingen de grenzen van China dicht en elke keer bleek de geplande vlucht niet te gaan. "Pas in augustus werd het weer mogelijk voor diegenen die al een visum hebben om weer naar Wuhan te gaan. Al die maanden heb ik bij mijn broer gezeten. Op zich een fantastische tijd, maar ik keek er erg naar uit weer terug te gaan", vertelt Lute.

Zijn terugkeer naar Wuhan was niet simpel. "Eerst moest er getest worden in Nederland, vervolgens nog een keer bij aankomst in China. Daar werden we naar bussen geleid die ons rechtstreeks naar ons hotel brachten, waar we 2 weken in quarantaine moesten. Ik had op zich een prachtige hotelkamer, ben in de tussentijd nog eens drie keer getest. Vijf keer dus in totaal voordat ik echt het land in mocht."

Kungfu en fitness

De 14 dagen op de hotelkamer waren niet makkelijk. "Ik heb mijzelf fit gehouden door elke dag 1,5 kilometer te lopen tussen de deur en het raam. Constant heen en weer. Daarnaast deed ik wat kungfu en fitness."

"Het raam had overigens een mooi uitzicht, dus daar heb ik heel veel geluk mee gehad. Mijn vrouw Wenjing bestelde eten, dat werd netjes bij de deur bezorgd. Al met al een louterende tijd, je hebt de tijd om na te denken."

Lees ook

Nauwelijks coronabesmettingen in Wuhan

Waar in Nederland het aantal nieuwe coronabesmettingen al op meer dan 2000 per dag ligt, is dat in de stad Wuhan, waar het allemaal begon, een stuk lager. Met 11 miljoen inwoners hebben ze hier dagelijks rond de 10 besmettingen. Lute is dan ook blij weer terug te zijn.

"De mensen zijn hier zo relaxed. Ze hebben het zwaar gehad, de lockdown hier was niet te vergelijken met die in Nederland. Wenjing was toen toevallig bij haar familie en daar hebben ze uiteindelijk 2 maanden met zeven man in een appartement gewoond. Een keer in de 3 dagen mocht er een persoon wat eten halen, de rest van de tijd moest je echt binnenblijven."

9 maanden zonder Wenjing waren een uitdaging. "In die periode kan je een kind krijgen, ach, wat dat betreft is het goed dat ik weer terug ben, dat maakt dat toch een stuk makkelijker."

Beluister hier het hele gesprek met Lute terug.