Vliegtuigfabrikant Saab in Zweden biedt Nederland één vaste prijs aan voor de Saab Gripen NG als vervanger voor de F16. De prijs geldt voor de koop van de vliegtuigen, opleidingen en onderhoud voor een periode van 30 jaar. Dat zegt Saab-directeur Magnus Olsen vanavond in EénVandaag. De Saab Gripen is de grootste concurrent van de Joint Strike Fighter (JSF), de tot dusver gedoodverfde opvolger van de F16 in Nederland.

Saab komt met het prijsaanbod tijdens een bezoek van de Vaste Kamercommissie van Defensie aan Zweden. De Tweede Kamerleden bezoeken Saab in Linköping, waar ze uitleg krijgen over het vliegtuig. Met het aanbod van één vaste prijs voor het hele project, doet Saab een laatste poging om haar vliegtuig, de Gripen NG, de opvolger te laten worden voor de F16. “We denken dat dit een aanbieding is die moeilijk te weigeren zal zijn”, aldus campagnedirecteur Magnus Olsen. De totale kosten bij aanschaf van de concurrerende JSF zijn tot nu onduidelijk omdat het toestel nog in de ontwikkelingsfase zit. De kostprijs van het uiteindelijke toestel hangt onder andere af van het aantal te produceren toestellen. Dat is tot nu toe onzeker in het geval van de JSF waardoor de kostprijs zowel flink kan dalen als kan stijgen.

India koos eerder voor de Saab Grippen NG:

JSF in de ijskast?

De hoop van Saab is gericht op de bezoekende Kamerleden die de uiteindelijke keuze bepalen voor de opvolger van de F16. De PvdA speelt daarbij een sleutelrol. De regeringspartij heeft zich in de Kamer tot nu toe zeer kritisch over de informatievoorziening en kandidaatskeuze van Defensie uitgelaten. Defensiewoordvoerder voor de PvdA, Angelien Eijsink, heeft gedreigd de aanschaf van twee JSF-testtoestellen in april, uit te willen stellen als het Ministerie van Defensie niet met beter onderbouwde informatie komt.

Afgelopen week constateerde de Rekenkamer opnieuw dat Defensie nog steeds een te eenzijdig beeld schetst ten faveure van de JSF. Volgens Saab heeft de Zweedse vliegtuigenfabrikant tot nu toe geen eerlijke kans gekregen in de concurrentieslag met de Joint Strike Fighter. Defensie heeft al vanaf het begin een voorkeur gehad voor de JSF, aldus Saab. In april moet de Kamer besluiten of er twee testtoestellen van de JSF worden aangeschaft. Mocht dit het geval zijn, dan trekt Saab zich definitief terug, aldus campagnedirecteur Magnus Olsen.

Een demonstratiefilm van Saab over de Grippen:

 

Eén totaalprijs voor Saab Gripen NG

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.