Tot voor kort leek het een voldongen feit dat de Joint Strike Fighter (JSF) de gedroomde opvolger van het F16-gevechtsvliegtuig zou worden. Maar het draagvlak voor de aanschaf van twee testtoestellen, een voorwaarde voor het meedoen aan de ontwikkelingsfase van het vliegtuig, brokkelt af.

Het Centraal Planbureau voorspelt dat de JSF bijna geen werkgelegenheid brengt, de Amerikaanse Rekenkamer raadt de aankoop van JSF-vliegtuigen voorlopig af en de coalitiepartijen twijfelen. Zo wil de PvdA volgens staatssecretaris Jack de Vries bezuinigen op Defensie door van de aankoop van testtoestellen af te zien en de ChristenUnie koopt er liever één, in plaats van twee. Is het in tijden van crisis verstandig om niet verder te gaan met de JSF? In EénVandaag fabrikant Stork, het defensieplatform Nifarp en Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries over de grote gevolgen van het niet verdergaan met de testfase van de JSF

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.