Er komt een hoorzitting over de Joint Strike Fighter. Dat meldt VVD kamerlid Arend Jan Boekestijn dinsdagmiddag via Twitter na overleg met de tweede Kamercommissie voor Defensie. Een hoorzitting wordt in de Kamer gebruikt als middel om aan meer informatie te komen voordat er bijvoorbeeld een belangrijk besluit moet worden genomen. Volgens een woordvoerder van Hans van Baalen, voorzitter van de Defensiecommissie, wordt de hoorzitting vermoedelijk op 6 april gehouden.

Bij de hoorzitting worden mogelijk partijen als bijvoorbeeld de industrie gevraagd om meer informatie. De Joint Strike Fighter is al jarenlang in beeld als de opvolger van het F16-gevechtsvliegtuig. Omdat er ook nog alternatieven in beeld zijn, zoals de Saab Gripen en de Advantaged F16 , wil de Tweede Kamer een goede beslissing kunnen maken of de JSF ook daadwerkelijk ‘het beste vliegtuig voor de beste prijs’ is.

In de Tweede Kamer heerst er onder partijen als de SP, PvdA, PVV en ChristenUnie onvrede over de informatie die staatssecretaris Jack de Vries verstrekt over de kostenontwikkeling, geluidsoverlast en kandidatenvergelijking van de vliegtuigen die voor de opvolging van de F16 in de race zijn. De Rekenkamer liet zich onlangs ook al kritisch uit over de beperkte informatie die het kabinet aan de Kamer zou geven.

In april moet er een keuze worden gemaakt voor de aanschaf van twee testtoestellen van de Joint Strike Fighter. Deze keuze wordt ook wel gezien als “a point of no return”, kortom: een keuze voor de JSF. Coalitiepartner PvdA heeft al aangegeven alle mogelijkheden open te laten in het licht van de maatregelen die de regering in de crisis moet nemen. Dat leverde de partij een sneer op van staatssecretaris Jack de Vries, die de partij verweet op Defensie te willen bezuinigen. In 2010 moet de Kamer definitief de knoop doorhakken of Nederland wel of geen JSF-vliegtuigen aanschaft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.