Een grote meerderheid (65 procent) van de kiezers van de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie is tegen de voorgenomen aanschaf van twee JSF-testtoestellen. Dat blijkt uit onderzoek van EénVandaag. Van de PvdA-stemmers is maar liefst 81 procent tegen de plannen. Van het CDA-electoraat ziet meer dan de helft (53 procent) de aankoop van de Joint Strike Fighter niet zitten.

Partijleden

Het onderzoek is gehouden onder 21.000 deelnemers van het EénVandaag Opiniepanel, onder wie 800 partijleden van het CDA, 800 van de PvdA en 200 van de ChristenUnie. Bij de PvdA-leden is de weerstand het grootst: 83 procent is tegen de aankoop van de vliegtuigen. Van de ChristenUnie-leden is 55 procent tegen, bij de CDA-achterban is dat 40 procent. Een minderheid van 38 procent van de CDA-leden is voor aankoop van de toestellen.

Regionaal protest

In de uitzending van EénVandaag kondigen regionale afdelingen vanavond aan dat ze dit weekend op het PvdA-congres moties zullen indienen om de aankoop van de testtoestellen te blokkeren. Sommigen klagen over het gebrek aan informatie van het kabinet. "Zo kan de fractie de alternatieven niet afwegen,” zegt Piet Boekhoudt, 'Rode Baron' en voorzitter Partij van de Arbeid Groningen Stad. “Hoe dan ook, die twee testtoestellen moeten niet worden aangeschaft."

Doorvliegen

Wat moet er gebeuren als de JSF-toestellen niet worden aangeschaft? Bijna de helft van de PvdA-leden wil langer doorvliegen met opgeknapte F-16 straaljagers. Van de volledige coalitie-achterban is het grootste deel (37 procent) voor doorvliegen. 22 procent is voor aankoop van het concurrerende toestel Saab Gripen en bijna éénvijfde wil de beslissing over de opvolging van de F-16 uitstellen tot de volgende kabinetsperiode. De kamer moet in April een besluit nemen over de aanschaf van JSF testtoestellen.

Coalitie-stemmer ziet JSF niet zitten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.