Vanavond landen twee Nederlandse F-35 gevechtsvliegtuigen op de vliegbasis van Leeuwarden. Een uniek moment voor het project dat nog steeds in de steigers staat, want de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter in Amerika is nog in volle gang. 

De beide testvliegtuigen van de Nederlandse Luchtmacht komen in Nederland voor zogenaamde belevingsvluchten, waarbij met name gekeken hoe het toestel het in Nederlandse omstandigheden doet en hoeveel geluid het produceert.

Het geluid is met name voor de omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel van belang.  Omdat het toestel meer geluid maakt dan de F-16, die nu door de luchtmacht wordt gebruikt, worden er in de nabije omgeving van het vliegveld in de toekomst huizen gesloopt. Bewoners vrezen dat de JSF echter meer geluid maakt dan Defensie beweert. Daarom worden er testen gehouden om te horen hoe hard het geluid van de F-35 nu echt is.

In EenVandaag een reportage over de komst van de JSF naar Nederland. In deze reportage ook beelden van verslaggever Hayo Bootsma van Omrop Fryslân, die de piloten van de F-35 in Amerika opzocht.

Radio EenVandaag kijkt terug naar de jaren zeventig. Op 19 juni 1975 werd de F16, de voorloper van de F-35, groots onthaald op vliegbasis Volkel. Steve Netto stond toen op de eerste rij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.