De demonstratie van actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' bij de intocht van Sinterklaas vandaag in Dokkum is gedwarsboomd door Friese actievoerders en daarna verboden door de loco-burgemeester. De demonstratie was aangemeld en er was een vak aangewezen waar de anti-zwarte piet demonstranten konden gaan staan. Onderweg werden de twee bussen met demonstranten gestopt doordat Friese pro-zwarte piet demonstranten alle rijbanen van de A7 hadden geblokkeerd met hun auto’s.

De blokkade duurde ongeveer een half uur. Daardoor zou Kick Out Zwarte Piet niet meer op tijd in Dokkum zijn om nog voor de intocht van Sinterklaas te kunnen demonstreren. De loco-burgemeester besloot daarop dat de demonstratie niet door mocht gaan in verband met veiligheidsredenen. De bussen met demonstranten werden door de ME teruggeleid en het demonstratievak van 'Kick Out Zwarte Piet' bleef leeg.

Onder deze omstandigheden is het mogelijk voor een burgemeester om een demonstratie te verbieden

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden

“Doordat de demonstranten later in Dokkum aan zouden komen ontstond een nieuwe situatie kon de burgemeester de situatie opnieuw bekijken en de demonstratie alsnog verbieden", aldus hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans (Universiteit Leiden). “De situatie werd onoverzichtelijk en op zo’n kinderfeest wil je niet dat volwassenen met elkaar op de vuist gaan.” Volgens Voermans is het onder deze omstandigheden dus mogelijk voor een burgemeester om een demonstratie te verbieden.

De hoogleraar constateert wel dat het de laatste tijd erg veel gebeurt dat demonstraties verboden worden door burgemeesters. Hij noemt onder anderen de verboden demonstratie van Eritreeërs in april dit jaar. “Nederland is dichtbevolkt en de samenleving is iets meer gepolariseerd, dus de rechter gaat daar vaak wel in mee.”

De Friese pro-zwarte piet demonstranten die Kick Out Zwarte Piet de kans hebben ontnomen om te demonstreren hebben volgens Voermans onrechtmatig gehandeld. Alleen is er geen rechtsbepaling waaronder deze demonstranten bestraft zouden kunnen worden. “Veel meer dan een verkeersboete zal er niet in zitten", aldus de Leidse hoogleraar.

Mag de burgemeester een demonstratie verbieden? Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans reageert.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.