Geen regenboogpiet, maar een glutenvrije Piet maakt dit jaar voor het eerst zijn opwachting bij de Sinterklaasintocht in Gouda. De Piet zal kinderen met glutenintolerantie glutenvrije pepernoten en ander glutenvrij snoepgoed geven.

De glutenvrije Piet is een initiatief van Monique Steevens, schrijft het AD. Zij is zelf moeder van twee kinderen met glutenintolerantie en vervulde de rol van glutenvrije Piet vorig jaar al zelf bij de intocht in Zwolle. "Het viel zo in de smaak dat in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging is besloten in meer gemeenten een glutenvrije Zwarte Piet te laten meelopen. Gouda is één van de eerste steden in Nederland die zich hiervoor heeft aangemeld.''

Volgens Monique Steevens heeft ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van glutenintolerantie. Wie er echt veel last van heeft, kan bij het binnenkrijgen van gluten onder meer te kampen krijgen met langdurige buikloop. "Dat is de reden waarom kinderen met glutenintolerantie niets konden aannemen van Zwarte Piet en dat was best sneu natuurlijk.''

Mocht je met je glutenintolerante kinderen naar de intocht willen; de nieuwe Piet is te herkennen aan een vlag met het glutenvrijlogo op zijn rug. Het strooigoed dat deze Piet bij zich heeft wordt vooraf met zorg verpakt in kleine plastic zakjes, zodat er geen kruisbestuiving met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.