De gemeente Amsterdam heeft twee jaar gewerkt aan een metamorfose van de omstreden Zwarte Piet. Na jarenlange discussie over racisme en slavernij wilde de hoofdstad voor eens en altijd de discussies over en protesten tegen de trouwe metgezel van de Sint achter zich laten. Het resultaat werd deze week met gepaste trots gepresenteerd. Sinterklaas zal in het vervolg worden begeleid door een Spaanse edelman met op de wangen een enkele roetveeg. De adellijke piet zal voor het eerst zijn opwachting maken tijdens de intocht in de hoofdstad.

Het besluit om Zwarte Piet in te ruilen voor de Spaanse edelman is het Landelijk Platform Slavernijverleden in het verkeerde keelgat gesloten. Voorzitter Barryl Biekman verwijt Amsterdam gebrek aan historisch besef. Want ook de 16e -eeuwse koloniale Spaanse edelman heeft volgens haar gehandeld in slaven en zich misdadig gedragen tegenover de inheemse bevolking in Afrika. Haar kritiek wordt ondersteund door Maarten Steenmeijer, hoogleraar Spaanse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Hij bevestigt dat de Spaanse adel  zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan slavenhandel voor de koloniën in Zuid-Amerika.

Barryl Biekman heeft namens het Landelijk Platform Slavernijverleden bezwaar gemaakt tegen de introductie van de Spaanse edelmannen tijdens de komende intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Zij heeft het Amsterdams college per brief gevraagd om geen vergunning voor de tocht af te geven. Maar daar is nog niet op gereageerd.

De stelling dat de Spaanse adel zich schuldig heeft gemaakt aan slavenhandel beoordelen wij als waar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.