De snelweg A7 werd afgelopen weekend geblokkeerd door Friese actievoerders. Drie bussen met anti-Zwarte Piet demonstranten wilden demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum. De burgemeester besloot uiteindelijk de demonstratie te verbieden.

Vandaag werd er op verschillende media nog flink nagesproken over het hele voorval. De Telegraaf kopte bijvoorbeeld met 'De Slag om Dokkum' en de Volkskrant kreeg veel kritiek over zich heen vanwege de kop ' Dokkum blijft Zeurpieten vrij'.

Randstad versus Provincie

Het grote verschil met de afgelopen jaren is dat zaterdag duidelijk werd waarom deze discussie zo ingewikkeld is. De tegenstellingen tussen de Randstad en Provincie werden pijnlijk duidelijk en daar werd vanochtend op Radio1 over doorgesproken. Hoogleraar sociologie aan Tilburg University, Peter Achterberg, zegt dat Randstedelingen over het algemeen cultuur zien als iets relatiefs. "Vooral in Amsterdam zie je dat. Heeft men een probleem met Zwarte Piet? Nou, dan veranderen we het toch? Buiten de stad heerst veel meer het idee dat cultuur stabiel en standvastig is. Daarom staat men veel afwijzender tegenover verandering."

Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel peilt jaarlijks of de Zwarte Pieten discussie invloed heeft op de publieke opinie. "Je ziet inderdaad een groot verschil tussen de grote steden en Provincie."

De snelwegblokkake van afgelopen weekend hebben een aantal creatievelingen aan het werk gezet. Deze nieuwe interpretatie van een lied van De Kast wordt veel gedeeld.

De Kast heeft afstand genomen van het lied en noemen het een slechte karaoke.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.