Morgen gaan inwoners van de Amerikaanse staat New Hampshire naar de stembus. Het is de tweede staat waar tijdens de voorverkiezingen gestemd wordt. Dat maakt de kleine staat van groot belang voor elke presidentskandidaat.

De inwoners van de staat zuchten al jaren onder een drugs epidemie die honderden levens heeft gekost. “Er is niemand in New Hampshire die niet iemand kent die is overleden aan een overdosis.” aldus hoofdaanklager Joseph Foster. 

Het aantal doden stijgt al jaren achter elkaar. Vorig jaar overleden er al 400 mensen en dit jaar verwachten de autoriteiten dat er 500 mensen overlijden aan een overdosis. Normaal gesproken is er vanuit de landelijke politiek weinig aandacht voor de problemen maar tijdens de voorverkiezingen is er geen presidentskandidaat die het probleem niet heeft benoemd.

EenVandaag-verslaggever Tom van 't Einde (volg hem hier op Twitter) is in New Hampshire en doet verslag:

Drugs makkelijk verkrijgbaar

Aan drugs komen is in New Hampshire relatief makkelijk. Veel gebruikers starten met pillen of pijnstillers; die zijn makkelijk op recept verkrijgbaar in de lokale apotheek. De pillen hebben bijna dezelfde ingrediënten als heroïne en de stap naar harddrugs is dan ook snel gemaakt. Liefst tachtig procent stapt over.

Hoop op de presidentskandidaten

Ouders van verslaafden zitten met de handen in het haar. Een kind naar een afkickkliniek sturen kan alleen vrijwillig en kost behoorlijk veel geld. De presidentskandidaten grijpen dit issue aan in hun campagne en putten uit eigen ervaring, zoals Jeb Bush, wiens dochter verslaafd was. Of Ted Cruz, wiens halfzus stierf aan een overdosis. Wat doen de kandidaten aan dit issue en hoe worstelen de lokale politici ermee?

Op 1 februari waren er voorverkiezingen in de staat Iowa, dit was de aftrap. Bij de republikeinen won Ted Cruz, de conservatieve senator. Donald Trump werd tweede. Dit was een verrassing omdat Trump in de peilingen wekenlang op nummer één stond.

Ook de democratische uitslag was onverwacht: Hillary Clinton heeft weliswaar gewonnen, maar het verschil was slechts 0,4 procent met de 74-jarige linkse senator Bernie Sanders. In New Hampshire zal onder andere de omgang met de drugsepidemie de uitslag bepalen

Met de politie mee in Manchester, New Hampshire

EenVandaag-verslaggever Tom van ’t Einde is in New Hampshire. Hij spreekt met een moeder met drie drugsverslaafde kinderen en gaat met de politie mee op patrouille. Vanavond een uitgebreid verslag uit Manchester, de plaats waar de politie de handen vol heeft aan de drugsproblematiek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.