De kans op een titanenstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton is na Super Tuesday een stuk groter geworden. Maar de race is nog niet gelopen. Dit is wat je moet weten over de uitkomsten van Super Tuesday.

Donald Trump walst door

Hij is verguisd en bespot maar Donald Trump staat als een huis. Na een grote overwinning in zeven van de elf staten tijdens Super Tuesday lijkt het niet meer mis te kunnen gaan. Maar zijn succes  heeft een keerzijde. Hij splijt de Republikeinse partij. De uitgesproken miljardair uit New York is niet de kandidaat die de partij wil. Ze zijn bang dat hij de strijd om het presidentschap verliest als het Trump tegen Hillary wordt. De lieveling van de elite is Marco Rubio die pas in 1 staat heeft gewonnen. Donald Trump heeft nog niet de meerderheid van de kiesmannen maar komt daar wel steeds dichterbij.

Hillary is Bernie al vergeten

Idealist Bernie Sanders verpestte wekenlang de voorverkiezingen voor Hillary Clinton. Hij won in New Hampshire en voorkwam dat ze op andere plekken met klinkende cijfers kon winnen. De monsterzege in South Carolina bracht daar verandering in en na Super Tuesday hoeft Hillary Clinton zich al helemaal geen zorgen meer te maken. Ze won in zeven van de elf staten en richt zich steeds meer op haar Republikeinse tegenstrever Donald Trump. De Democraten zien de strijd om het presidentschap met Trump wel zitten. Ze verwachten dat Hillary Clinton op haar sloffen wint  als ze het moet opnemen de miljardair.

Vergeet Ted Cruz niet

Donald Trump heeft in  de meeste staten gewonnen maar de belangrijkste overwinning is voor Ted Cruz. Hij won tijdens Super Tuesday overtuigend in zijn thuisstaat Texas. Dat levert Cruz in combinatie met overwinningen in de kleinere staten Alaska, Oklahoma en zijn eerdere overwinning in Iowa veel kiesmannen op. Hij positioneert zichzelf nu nadrukkelijk als de enige kandidaat die het nog op kan nemen tegen Donald Trump. Toch is het maar de vraag of Ted Cruz het zo goed blijft doen. Hij is vooral populair in bij conservatieve christenen en spreekt een veel minder grote groep aan dan Donald Trump.

Er is (nog) niemand met een meerderheid

De strijd is ook na Super Tuesday niet gestreden maar het kan snel gaan.  Binnen twee weken kan de strijd in beide partijen beslist zijn. De komende weken wordt er nog in een aantal staten gestemd en op 15 maart staat weer een groot aantal staten op het programma. Dan wordt er ook in Florida gestemd. Een grote staat waar veel kiesmannen te verdienen zijn. Als het Hillary Clinton en Donald Trump lukt om het momentum vast te houden kunnen de voorverkiezingen dan al beslist worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.