Hillary Clinton heeft met minder dan een procent verschil de eerste Democratische voorverkiezing in de Amerikaanse staat Iowa gewonnen.

Clinton heeft weliswaar gewonnen, maar het verschil was slechts 0,4 procent met de 74-jarige linkse senator Bernie Sanders. En dat voelt toch een beetje als een verlies, want ze was vooraf de gedoodverfde kandidaat die glansrijk zou winnen.

Het was lange tijd ongemeen spannend tussen Clinton en concurrent Sanders. Van een kiesdistrict moet de uitslag nog bekend worden, maar ook als Sanders daar wint zal Clinton hem voorblijven.

Trump verslagen

Ted Cruz is bij de Republikeinen de verrassende winnaar geworden. Hij bleef vastgoedmiljardair Donald Trump, die in de laatste peilingen nog aan kop ging, voor.

Cruz heeft de steun van 28 procent van de kiezers. Trump moest vlak voor het einde van de telling genoegen nemen met 24 procent. De conservatieve senator Marco Rubio zat daar met 23 procent maar kort achter.

Trump heeft zijn rivaal gefeliciteerd met de zege. Hij zei in een toespraak ,,zeer vereerd" te zijn met de tweede plek en ,,gek te zijn" op de mensen in Iowa. 

In EenVandaag de analyse van Amerikacorrespondent Michiel Vos.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.