Hillary Clinton heeft vandaag de overwinning opgeëist als Democratische kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, maar haar tegenstander Bernie Sanders geeft het nog niet op. Det blijkt uit de speech die hij gisteravond gaf. 

Sanders vindt zichzelf namelijk een betere kandidaat tegen Donald Trump dan Clinton en opiniepeilingen geven hem daarin gelijk. Volgens deze peilingen zou Sanders overtuigender winnen van Trump dan wanneer Clinton het tegen Trump opneemt tijdens de verkiezingen.

Maar zorgt dit niet voor verdeeldheid binnen de Democratische Partij? In EenVandaag vertelt Amerika correspondent Michiel Vos over de schadelijkheid van Sanders in de campagne van Cinton. 

Op social media gaan de meesten er  vanuit dat Bernie verloren heeft. Ze bedanken hem voor zijn inzet met de #ThankyouBernie. Maar waarom heeft Sanders verloren van Clinton? Volgens Amy Goodman van Democracy Now is de media hier schuldig aan:

Of is het feit dat Hillary een vrouw is en Bernie een man een rol gespeeld? Of dat Clinton misschien toch gewonnen heeft vanwege haar politieke ervaring? Clinton zelf suggereert zelf dat zij het glazen plafond heeft doorbroken:

'Vanavond, kunnen we met trots zeggen dat, in Amerika, geen obstakel te groot en geen plafond te hoog is om te breken.' 

Maar publiciste Naomi Klein noemt dat onzin:

'Onzin, niet onder de plutocratie (waarbij de rijksten de dienst uitmaken, red.) die u vertegenwoordigt. Als een feminist zou ik me blij moeten voelen nu. Ik vind het erg dat dat niet zo is.'