Tien jaar geleden haalde je nog vier of vijf procent rente op je spaarrekening, nu is dat gemiddeld nog maar 0,05%. Het levert je bijna niks meer op. Maar wat moet je dan met je spaargeld?

Gefeliciteerd als je spaargeld hebt. Maar volgens het Nibud hebben 2,5 miljoen huishoudens te weinig geld achter de hand. Voor de duidelijkheid: spaargeld is geld dat je direct beschikbaar hebt om bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine te kopen. Maar hoeveel spaargeld moet je eigenlijk bezitten? Als alleenstaande moet je over tenminste 3500 euro spaargeld beschikken. Woon je samen en heb je een koopwoning? Dan moet je minimaal 5000 euro spaargeld achter de hand hebben.

Hoe sparen Nederlanders

Het zit niet in de aard van de mens om met de toekomst bezig te zijn. Het Nibud ziet dat met name de lage inkomens moeite hebben om maandelijks geld apart te leggen. De oplossing: plannen en de verleidingen weerstaan. Zo hoef je niet elke maand te sparen. Je kunt ook een deel van je vakantiegeld of een financiële meevaller op je spaarrekening zetten. Daarnaast helpt het om een vast bedrag per maand, ook al is het een klein bedrag, automatisch over te boeken naar je spaarrekening. Ruim 32% van de huishoudens spaart een vast bedrag per maand. Hoe lager het inkomen, des te minder mensen sparen.

Alles over sparen en hoe Nederlanders sparen lees je in het Rapport van het Nibud.

Rapport Nibud over hoe Nederlanders sparen

Spaarders worden beleggers

Behoor jij tot de gelukkige groep die beschikt over extra spaargeld? Lees dan snel verder. Volgens financieel journalist Janneke Willemse is beleggen het nieuwe sparen. Ook onder jongeren is beleggen populair. “Je ziet dat banken al een paar maanden met reclamespotjes op radio en tv spaarders aanspreken om te gaan beleggen. Beleggen biedt mooie mogelijkheden om extra rendement te halen uit je spaargeld.”

Maar stel, er staat naast die 3500 euro spaargeld nog 1000 euro te verpieteren op je spaarrekening. Wat kun je het best doen met je geld? Volgens Willemse zijn er twee smaken. Langzaam en verstandig of snel en wild.

Langzaam en verstandig

“De makkelijkste manier die het minste tijd kost is om te investeren in een indexfonds of beleggingsfonds. Beide fondsen zijn als het ware een mandje met weer verschillende fondsen. Het wordt gespreid. Bij een beleggingsfonds worden de portefeuilles gespreid door een manager. Daarom liggen de kosten voor een beleggingsfonds hoger dan bij een indexfonds, waar het automatisch gebeurt.”

En de kosten zijn belangrijk. “Beleggen doe je altijd voor langere termijn. Denk aan minimaal 10 jaar. Stel je gaat 5% rendement halen en je maakt 1% kosten. Dan haal je nog maar 4% rendement. Wees daarom altijd alert op kosten die je betaalt voor bijvoorbeeld een transactie of aan je bank.”

Snel en wild

Dan zijn er altijd nog waaghalzen die wel van een gokje houden. Denk bijvoorbeeld aan de Bitcoin. Of is dat geen beleggen?Ik vind van niet, tenzij je veel geld kan missen. Veel mensen kunnen dat niet, dus het blijft een casino, een grote gok dus."

Indien je meer risico wil dan zijn er nog aandelen. “De beurskoersen staan weer rond het niveau van voor de crisis. Sinds 2009 stijgt de beurs weer, maar kan ook binnenkort weer gaan dalen. Belangrijk is dat je de aandelen spreidt en maximaal 15 aandelen hebt, anders is het wel heel moeilijk om het  nieuws rondom de bedrijven te volgen. Zorg weer dat je weet wat je kosten zijn en ga ook voor de lange termijn. Je kunt natuurlijk het geluk hebben op een klapper. Onlangs steeg bijvoorbeeld het aandeel Pharming Group met 400%. Maar beleggen blijft altijd een risico.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.