Vorig jaar belegden bijna 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens. Dat kan volgens onderzoeksbureau Kantar TNS dit jaar nog verder oplopen tot 1,5 miljoen – bijna één op de vijf huishoudens. Vooral jongeren zijn in de laatste paar jaar begonnen met beleggen.

Uit eigen onderzoek van BinckBank blijkt dat vorig jaar bijna 45% van de nieuwe klanten jonger was dan 35 jaar. Beleggingstrainer Peter Siks van BinckBank.: “Het lijkt erop dat jongeren zich eindelijk realiseren dat ze zelf voor hun financiële toekomst moeten zorgen.” De lage spaarrente en minder zekerheid over pensioen zouden jongeren stimuleren om te gaan beleggen.

Beleggen via apps

Beleggen wordt door de komst van mobiele apps steeds toegankelijker. Sinds twee maanden belegt ook de 25-jarige Rosalie van der Aa. Via een app worden al haar transacties omhoog afgerond. Het geld wat zij extra betaalt wordt automatisch opzij gezet en belegd in duurzame fondsen.

Haar winst is met 2,50 in twee maanden nog niet heel hoog, maar ze leert er wel van. “Ik beleg voorlopig nog niet om er veel geld mee te verdienen. Het is een makkelijke manier om te leren hoe beleggen werkt en het is beter om er vroeg mee te beginnen.”

Spreiding

Volgens Peter Siks is het een positieve stap dat jongeren meer gaan beleggen. “Jongeren moeten nu beleggen, anders redden ze het financieel gezien misschien niet in de toekomst.” Hij waarschuwt wel voor de manier waarop nieuwe beleggers te werk gaan. “Ga niet meteen al je spaargeld beleggen en verdeel je beleggingen over meerdere aandelen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.