De Bitcoin is zonder twijfel dé hype van 2017. Het idee om met een kleine inleg veel geld te verdienen zorgt ervoor dat Nederlanders nú al tientallen miljoenen euro’s aan bitcoins bezitten.

De koers van de bitcoin bereikt inmiddels duizelingwekkende hoogten. Een Bitcoin is 18.000 dollar waard. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijst vandaag op de gevaren van beleggingen in bitcoins. Volgens de toezichthouder kan de 'hype rondom cryptogeld beleggers aantrekken die zich onvoldoende bewust zijn van de risico's.' De AFM is bang dat mensen hun eindejaarsbonus onverantwoord gaan investeren.

Vanaf komende maandag kunnen Nederlandse beleggingsondernemingen ook zogenoemde cryptofutures verhandelen. Dat zijn termijncontracten. De koper maakt winst als de koers is gestegen op een bepaalde datum en verlies als deze is gedaald.

De AFM vindt dat beleggingsondernemingen een algemene zorgplicht hebben en daarom moeten zorgen voor adviezen die passen bij de persoonlijke situatie van de consument. "Beleggingsondernemingen moeten zich op eerlijke, billijke en professionele wijze in te zetten voor de belangen van klanten’’, stelt de autoriteit.

“Lang ging de bitcoin buiten de gevestigde orde om. De toezichthouder heeft dan niet de wettelijke mogelijkheden om iets te doen. Dat kan pas nu de gewone financiele sector erop inspringt’’, zegt econoom Martin Visser. 

Hype

Ook hij vindt Visser Nederland midden in een bitcoinhype zit. "De buurman denkt: ik ben gekke Henkie als ik ze niet koop. Als tante Mien in Zaandam een bitcoin gaat kopen dan is het een enorme bubbel. Als mensen met geen verstand van zaken erin gaan is het een hype. Maar het is geen spielerei: je kunt heel veel winnen, maar ook heel veel verliezen.’’ 

Deze hype wordt volgens psycholoog Patrick Oberstadt deels verklaard doordat mensen in allemaal psychologische valkuilen trappen bij het handelen in deze munten. “Mensen lopen een paar processen door. Men denkt snel de boot te missen door het positivisme van anderen. Daardoor kunnen mensen niet meer realistisch denken.” 

De grootste Nederlandse onlinebroker BinckBank wacht met het aanbieden van bitcoin-futures, die vanaf maandag in Nederland verkocht worden. "We vinden het nu nog te riskant. Voor de kleine belegger is het een product met een behoorlijk hoog risico", zegt een woordvoerder. Bitcoin-futures zullen wel verkrijgbaar zijn via andere beleggingsplatforms als Lynx en DeGiro.

info
clock 16-12-2017 01:00

Het aantal Nederlanders dat cryptovaluta’s heeft is het afgelopen jaar verdubbeld. Zo'n 135.000 huishoudens hadden een digitale munt als de bitcoin, ethereum of de virtuele Nederlandse gulden, berekende onderzoeksbureau Kantar TNS. In 150.000 huishoudens wordt overwogen om ook in cryptovaluta te stappen. 

Nederlanders hebben dit jaar voor 25 miljoen euro aan bitcoins gekocht. Deze digitale munten zijn door de koersstijging van de afgelopen maanden meer dan 80 miljoen euro waard, zo berekende Bitcoinaanbieder BTC Direct.

Wat zijn cryptomunten als Bitcoin, en Etherrum en waarom zijn ze zoveel waard?