De wetgeving om discriminatie op de werkvloer te bestraffen moet worden aangescherpt. Dat vindt de politieke partij DENK. Celstraffen moeten langer worden en boetes moeten fors omhoog. Ze komen daarom met een speciale initiatiefwet.

Op dit moment is de straf op beroepsmatige discriminatie, als je bijvoorbeeld iemand niet aanneemt om zijn afkomst, maximaal 2 maanden. De oppositiepartij zegt dat dit lager is dan een straf voor een discriminerende uiting, waar een maximum van 1 jaar op staat. DENK wil de straffen op discriminatie op de werkvloer flink verzwaren naar een maximale celstraf van 1 jaar of een geldboete van maximaal 21.750 euro.

Lees ook

Signaal uitdragen

Fractievoorzitter Farid Azarkan vindt het belangrijk een signaal uit te dragen. "Het is onbegrijpelijk en niet uit te leggen dat er op een daadwerkelijke daad van discriminatie een lagere straf staat, dan een uiting van discriminatie. De overheid heeft een voorbeeldfunctie, waarbij er op zijn minst vertrouwen moet zijn dat alle Nederlanders in gelijke gevallen gelijk worden behandeld."

DENK wil met dit wetsvoorstel een duidelijke grens trekken bij handelingen in de arbeidsomgeving die als discriminerend bestempeld worden. "Het verhogen van straffen zal zorgen voor een afschrikkende werking", aldus Azarkan.

Lees ook

Etnisch profileren bij de belastingdienst

Een van de aanleidingen van de initiatiefwet van DENK, was het etnisch profileren door de Belastingdienst. Tijdens de controle van aangiften voor de inkomstenbelasting heeft de Belastingdienst zich jarenlang schuldig gemaakt aan etnisch profileren. Tussen 2012 en 2015 zijn mensen mede op basis van een dubbele nationaliteit geselecteerd voor een extra controle. Dat bleek begin mei dit jaar uit onderzoek van Trouw en RTL-nieuws. Er zouden ruim 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit aan een extra controle zijn onderworpen.

De fiscus had een zogeheten selectieregel ingebouwd in de systemen, die aangiftes voor controle selecteerde als werd voldaan aan vijf criteria. Eén daarvan was het hebben van een tweede nationaliteit. Wat de vier overige criteria inhouden, zegt de Belastingdienst niet. Als iemand aan alle vier overige criteria voldeed, maar geen tweede nationaliteit had, vond er geen extra controle plaats

Meldpunt in het leven geroepen

De fractie van DENK heeft ook het Meldpunt Etnisch Profileren Overheidsinstanties in het leven geroepen. In de afgelopen weken kregen zij meer dan 100 meldingen.

In 2019 kwamen de meeste meldingen van discriminatie op de arbeidsmarkt, zowel bij sollicitaties als op de werkvloer, net als eerdere jaren discriminatie op de arbeidsmarkt het meest voor, blijkt uit de discriminatiemonitor van de Rijksoverheid. Ook bij het College komt het terrein 'arbeid' jaarlijks veruit het vaakst voor in de registratiecijfers.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.