De protestgolf tegen racisme in Amerika raakt in Nederland ook een gevoelige snaar. Steeds meer Nederlanders van kleur spreken zich uit en ook premier Rutte vroeg er aandacht voor. Volgens publicist Haroon Ali zeer terecht: "We moeten hier doorheen."

Na Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, gingen vandaag in Zwolle en Maastricht vrij massaal mensen de straat op om een vuist te maken tegen racisme. Hoewel de gewelddadige dood van George Floyd in de VS de directe aanleiding vormt van de protesten in Nederland, gaat volgens publicist Haroon Ali het inmiddels ook echt over de situatie in Nederland.

Ook in Nederland is racisme

"Er zijn ook veel mensen in Nederland die hier dagelijks mee maken hebben. Dan gaat om lagere schooladviezen, het wel of niet krijgen van een stage of er steeds weer uitgepikt worden bij de douane. Dit lijken misschien kleine dingen, maar bij elkaar opgeteld kan dit tot een hoop frustratie leiden. Mensen wil hier gewoon niet langer over zwijgen."

Het feit dat juist nu de geest steeds meer uit de fles raakt verbaast de journalist van de Volkskrant zeker niet. "De situatie in Amerika is niet vergelijkbaar met die in Nederland. Maar het is wel een vrije democratie waar dit soort onrecht nu plaatsvindt. Dat heeft ook in Nederland de oogkleppen geopend en een discussie op gang gebracht."

Lees ook

'Rutte mag meer stelling nemen'

Premier Rutte zei deze week dat ook Nederland een systematisch probleem heeft met racisme. Een bemoedigende stap in de goede richting volgens Ali. "Ik wil hier positief naar kijken. Het is echt goed dat Rutte zich hier over uitspreekt. Wel vind ik dat hij iets meer stelling mag nemen. Ook als het bijvoorbeeld gaat om zo'n zaak als etnisch profileren bij de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Hij kan en mag van mij wel iets meer inspirerend leiderschap tonen in dit soort schrijnende gevallen."

Wel vond de journalist dat de premier als het om de kleur van zwarte piet gaat de plank behoorlijk missloeg deze week."Ik vond Rutte hierin behoorlijk halfslachtig. Ten eerste is het niet aan hem om te beoordelen of dit een racistisch symbool is of niet. En hij lijkt het probleem weer bij de mensen te leggen die er aanstoot aan nemen, en dat vind ik onjuist."

Lees ook

Fundamenteel debat over racisme en discriminatie

In Nederland bestaat volgens de journalist ten onrechte vaak het beeld dat we zeer tolerant zijn en dat racisme totaal geen onderwerp is in ons land. We zijn bepaald geen soort utopia voor mensen met een andere huidskleur of een afwijkende achternaam vindt Ali. "Je merkt dat je in heel veel sectoren als je een andere achternaam hebt, je simpelweg niet voorbij de eerste de eerste drempel komt. Er blijkt steeds weer uit onderzoek dat mensen uit bepaalde groepen significant minder vaak op gesprek komen. Dat mogen we niet ontkennen."

Ali denkt dan ook dat als het gaat om het fundamentele debat over racisme en discriminatie in Nederland we echt pas aan het begin staan van de discussie." We zijn er echt nog lang niet. Ook in Nederland zijn er nog dagelijks kleine problemen met racisme, we staan wat dat betreft nog aan het begin van dit belangrijke debat. We moeten hier eerlijker over praten. Dat mag best onhandig gaan. We mogen fouten maken, maar laten we wel onze ongemakken benoemen. We moeten hier echt doorheen."

Bekijk hier het studiogesprek met Haroon Ali terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.