Ondernemer Alexander Ribbink maakt zich grote zorgen over de staat van defensie, en startte daarom een petitie, genaamd 'psst'. Met bijna 50.000 handtekeningen lijkt hij een gevoelige snaar te hebben geraakt. Volgens hem is Nederland veel te nonchalant.

'De volksvertegenwoordigers dwingen in actie te komen tegen de dramatische staat van defensie', dat is wat de initatiefnemers met hun petitie willen bereiken. Inmiddels ondersteunen ook een aantal prominente Nederlanders, zoals journalist Sander Schimmelpennick, oud-topsporter Gergory Sedoc en voormalig MIVD-directeur Pieter Cobelens, het initiatief van ondernemer Ribbink. In zijn kantoor in Amsterdam legt hij uit waarom hij begonnen is met het verzamelen van handtekeningen.

Niet bereid het land te verdedigen

"Ik vind dat de Nederlandse politici de Nederlandse burgers onvoldoende beschermen, omdat ze te weinig uitgeven aan defensie." Het is de harde analyse van Alexander Ribbink over de huidige staat van ons defensie-apparaat. "We zijn een heel gelukkig land en we hebben heel veel dat ons dierbaar is, maar we zijn niet bereid om dat te verdedigen. Dat is jammer."

Ribbink ziet een aantal grote gevaren die op de loer liggen, waar ons leger nu niet tegen is opgewassen. "De toegenomen ambities van Rusland, als ik het vriendelijk uitdruk, de economisch toegenomen ambities van China, de dreiging van Iran. Maar ook over cyber en het hebben van strijdkrachten die macht kunnen uitoefenen als het erop aan komt", somt hij op.

Lees ook

Grondwettelijke taken

Het ergert hem dat het probleem al veel langer speelt, maar dat er al langere tijd niets mee gebeurt. "Ik lees al meer dan 10 jaar dat we de afspraken die we internationaal maken over wat we uitgeven aan defensie niet nakomen. Dat onze strijdkrachten onvoldoende middelen hebben om hun taken te verrichtten. En ik lees dat de minister van Defensie ook zegt dat niet één van de grondwettelijke taken die de strijdkrachten zijn opgedragen in de grondwet vervuld kan worden door het leger", vervolgt hij. "Dan kun je niet anders dan een beetje bezorgd zijn."

Hoewel de NAVO-landen met elkaar hebben afgesproken dat het streven is om twee procent van het Bruto Binnenlands Product uit te geven aan defensie, haalt Nederland dat al jaren niet. "We hebben met onze bondgenoten afgesproken om elkaar te verdedigen en we zijn niet eens bereid om de contributie van de club te betalen."

info

De krijgsmacht heeft 3 kerntaken. Dit zijn:

  • beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten;
  • bevorderen van de (internationale) rechtsorde en stabiliteit;
  • leveren van bijstand bij rampen en crises.

Begroting verdubbelen om taken te kunnen verrichten

Zijn actie is in Den Haag niet onopgemerkt gebleven. Ribbink werd door demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie uitgenodigd voor een kop koffie. "We hebben onze standpunten uitgewisseld. Maar ik begrijp niet hoe je als minister kan zeggen dat de strijdkrachten hun grondwettelijke taken niet kunnen volbrengen en dan toch blijft zitten als minister."

Onlangs presenteerde de minister samen met staatssecretaris Visser hun toekomstvisie voor Defensie gepresenteerd. Daarin staat dat er 13 tot 17 miljard moet worden geïnvesteerd. Ribbink begrijpt dat niet: "We hebben nu een begroting van ongeveer 12 miljard. En als je dan zonder knipperen, zonder gene zegt dat die begroting ongeveer verdubbeld moet worden, om je taken wel te verrichten, waarom zeg je dat pas aan het eind van je regeerperiode?"

Lees ook

Militair op oefening
Bron: EenVandaag
Militair op oefening

Voor toekomstige generaties

De teller van zijn petitie staat inmiddels op bijna 48.000 handtekeningen. Naast de genoemde prominenten hebben ook veteranen en actieve militairen hun steun uitgesproken."Wat je hoort is soms schrijnend", vertelt Ribbink. "Dat gaat over jonge mensen die in het leger zitten met materiaal wat niet goed is. Maar met name hoor je mensen zeggen dat er voor defensie ook aandacht moet zijn", legt hij uit. "Het gaat vaak over onderwijs, zorg, asfalt, milieu. Allemaal belangrijk, maar waarom hebben we het hier nooit over?"

En dat is wat Ribbink betreft hoog tijd. De succesvolle zakenman zegt geen zakelijk belang te hebben bij de petitie, maar wil vooral duidelijk maken dat wat hem betreft een gezond defensie-apparaat van cruciaal belang is. "Ik heb geen enkel ander belang dan dat ik een Nederlandse burger ben die met veel plezier in ons land woon. Ik wens dat ook onze toekomstige generaties toe."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.