Oefenen met een wapen, een kijkje in een tank of een nacht kamperen 'zoals in het echt': op de infodag op de Johannes Postkazerne kan uitgebreid kennis worden gemaakt met het leger. Allemaal in de hoop dat jongeren enthousiast worden en zich aanmelden.

Dat is ook hard nodig: er zijn op dit moment ruim 8.000 vacatures bij Defensie. Dat komt neer op zo'n 20 procent van alle banen daar.

Aan enthousiasme geen gebrek

Stel je een paar vragen op de infodag, dan lijkt het met het enthousiasme wel goed te zitten. "Lopen in het uniform en iets kunnen bijdragen aan je land, dat is gewoon geweldig", zegt één jongen. Hij is al eerder langs geweest en blijft nu slapen. Dat hij zich officieel gaat aanmelden lijkt wel zeker. Voor een ander meisje geldt hetzelfde. "Ik hou wel van een uitdaging."

Veel anderen zijn er voor het eerst, zoals twee studentes verpleegkunde. Werken in een ziekenhuis lijkt ze leuk, maar het militair hospitaal trekt ook. "Ik denk dat dat spannender is."

Jongere op de infodag vertellen wat hem aantrekt in het leger.

Uitstroom

Maar hoe leuk en spannend het leger nu ook lijkt, en al zullen veel jongeren zich misschien aanmelden, het zijn er niet genoeg. Ook blijkt in de praktijk dat ze vaak niet lang bij Defensie blijven. Dat levert problemen op. Defensie staat dan ook voor een grote uitdaging: niet alleen om mensen te vinden, maar vooral om ze te houden.

Generaal-majoor Harm de Jonge zit in de Defensie-denktank die oplossingen hoopt te vinden. "Als je twee, drie keer op missie bent geweest, dan is het spannende er wel vanaf. Dan wordt het gewoon werk", zegt hij.

1200 euro netto

En voor je werk is de beloning belangrijk, maar juist het salaris bij Defensie ligt niet hoog. "Een soldaat die zich nu meldt en in opleiding gaat, krijgt als basisloon ongeveer 1200 euro netto. Dat kan groeien tot 1800 euro."

De Jonge ziet dat na 6 à 7 jaar vaak iets verandert in hoe mensen daarover denken. "Een partner of gezin wordt dan ook van invloed. Wat je binnenbrengt telt op een gegeven moment meer mee."

'Blijf Defensie serieus nemen'

Ook Anne-Marie Snels van vakbond AFMP ziet de arbeidsvoorwaarden als een probleem. "Die zijn bepaald niet goed. Een Duitse soldaat verdient maar liefst 800 tot 1000 euro bruto meer per maand. Ook is er te weinig doorstroomperspectief en een hoge werkdruk. Dat is de afgelopen jaren niet veranderd."

Generaal De Jonge waarschuwt de politiek. Na een tijd van bezuinigingen is er nu meer geld voor Defensie en hij hoopt dat dat niet weer verandert. "Ze moeten Defensie serieus blijven nemen. We zijn nog bezig met repareren van de gaten die jaren geleden zijn geslagen."

Meer geld, maar nog niet meer mensen

Kolonel Réjanne Eimers-van Nes is er druk mee bezig. Ze is verantwoordelijk voor de plaatsing van militairen binnen de landmacht. "We komen uit een lastige tijd", vertelt ze. "Nu is er meer geld en zijn er meer middelen, maar moeten de mensen nog gevonden worden."

Op de infodag hoopt ze dat huidige soldaten de jongeren kunnen inspireren. "Wat hen aanspreekt is een ander jong iemand die vol passie over zijn vak vertelt." Bij een van de aanwezige jongeren lijkt dat inspireren te zijn gelukt: "Ik ga het gewoon proberen." Het is afwachten hoe lang hij blijft.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.