In Nederland wonen 140.000 mensen met een verstandelijke beperking. Ook zij gaan door de coronacrisis niet naar school, kunnen niet naar hun werk en ze mogen geen bezoek ontvangen.

Henriëtte Kuiper is regiebegeleider bij zorgorganisatie Severinus in Veldhoven. Hier wonen volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking. Kuiper maakt van dichtbij mee dat de nieuwe regels lastig te begrijpen zijn voor de 14-jarige Sytse die in de zorginstelling woont.

'Structuur is weg'

"Sytse gaat normaal gesproken 5 dagen in de week naar school. Die structuur is nu weggevallen. Dat is lastig. Een weekend vrij is al ingewikkeld. Maar hoe lang gaat dít duren? Weken, maanden? Dat kan leiden tot moeilijk gedrag."

Sytse's ouders kunnen niet op bezoek komen door de corona-maatregelen. Hij vraagt vaak wanneer hij zijn ouders weer kan zien. Kuiper probeert hem uit te leggen dat er nu veel mensen ziek zijn. "Ik vertel dan: de dokter moet voor hen komen. Maar straks zijn alle mensen weer beter en dan kunnen papa en mama weer op bezoek komen."

Oplossing op maat

Directeur van Severinus, Pieter Hermsen, ziet hoe lastig de maatregelen voor zijn cliënten zijn. Daarom doet hij een oproep niet te rigide met de regels om te gaan. "Veel van onze bewoners hebben het niveau van een peuter of een kleuter. Als zij heel lang hun familie of andere dierbaren niet kunnen zien, kunnen er hechtingsproblemen ontstaan. Dat geeft veel stress bij onze bewoners. Kan ik mama of papa nog wel vertrouwen?"

Zijn advies is om voor elke cliënt een oplossing op maat te zoeken. "Wij maken in overleg een uitzondering voor ongeveer 30 van onze 500 cliënten", vertelt Hermsen.

'Ze gaan roepen en schreeuwen'

Henriëtte steunt de oproep van de directeur. Natuurlijk doet de zorginstelling er wel alles aan om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreid.

"Maar een aantal van onze bewoners kan hier moeilijk mee omgaan. Ze gaan roepen en schreeuwen, met spullen gooien of zichzelf pijn doen. Gelukkig is dat nu nog niet aan de hand", vertelt Henriëtte.

'Het is voorbij als het voorbij is'

De 27-jarige Tim woont ook bij Severinus. Hij heeft minder moeite met zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. Tim kan juist goed uitleggen wat er nu aan de hand is. "Ik kan nu niet werken en mijn bezoek mag niet verder dan de voordeur komen en dat komt door het virus", vertelt hij via Skype.

Lees ook

Tim volgt het nieuws goed en vindt het heel jammer dat zoveel mensen toch in groepen naar buiten gaan. "Ik vind dat iedereen zich aan de afspraak moet houden om dat niet te doen", zegt hij. Tim hoopt dat de coronacrisis snel voorbij gaat. "Maar het is pas voorbij als het voorbij is", stelt hij nuchter vast.

Boodschap voor de premier

Tim kijkt ook vaak naar premier Rutte op televisie. "Ik vind het goed dat Rutte op televisie is en een beetje streng is. Dat hij zegt dat hij ook niet weet hoelang het allemaal gaat duren."

Heeft Tim ook nog een boodschap voor de premier? "Je bent goed bezig, meneer Rutte! En je houdt de mensen goed op de hoogte! Groetjes van Tim uit Veldhoven!"

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.