Hoe ga je er als zorginstelling mee om wanneer iemand met een verstandelijke beperking corona krijgt? Woonzorgcentrum 's Heeren Loo heeft drie speciale corona-units ingericht om deze mensen op te vangen. "De anderhalvemetersamenleving bestaat hier niet."

In maart, toen de eerste coronagolf Nederland trof, opende 's Heeren Loo drie corona-units in Ermelo, Apeldoorn en Noordwijk. De kleine klinieken voor mensen met een verstandelijke beperking zijn sinds de opening een succes.

Op vakantie

Adrie is een van de cliënten in de corona-kliniek. Inmiddels is hij aan de beterende hand. Hij is de tekenaar van het gezelschap. Het laatste kunstwerk: een ziekenhuis. "Ik ben hier op vakantie", fluistert hij.

Ook Hilde zit tijdelijk in de corona-unit op 's Heeren Loo. Dubbelgevouwen ligt ze op een bed in de huiskamer. Praten kan ze niet, wel geluiden maken. Over de gezondheid van Hilde is arts Marnick Rijndorp redelijk tevreden, nadat hij naar haar longen heeft geluisterd. Toch maakt de verpleegkundige zich zorgen: "Hilde eet en drinkt nauwelijks, maar ze gaat wel iets vooruit."

Cliënten Adrie en Hilde verblijven in een van de corona-units van 's Heeren Loo.

Angstig of opstandig

"Dat zien we vaker", vertelt Rijndorp. "Dan is eten en drinken eerder het probleem dan de corona. Vooral als mensen uit hun vertrouwde omgeving zijn gehaald. Daarom is het voor mensen als Hilde lastig om ze door te sturen naar het ziekenhuis. Dat gaat bijna niet. Gelukkig is er de corona-unit."

In een ziekenhuis zou het gevaar op de loer liggen dat deze mensen worden vastgebonden, legt Rijndorp uit. "Onze cliënten kunnen angstig of opstandig zijn. Wij weten precies hoe we daarmee om moeten gaan, hoe we bepaald gedrag kunnen ombuigen."

Vooral veel humor

Verpleegkundige Annette van Schie beaamt dat ze in de corona-units van 's Heeren Loo beter kunnen omgaan met bepaalde bewoners dan dat dat in ziekenhuizen het geval is.

"Wij zijn ingesteld op moeilijk gedrag. We hebben geduld en vooral veel humor. Met cliënten die niet kunnen praten, communiceren we met gebaren en plaatjes. En cliënten als Hilde knuffelen we. De anderhalvemetersamenleving bestaat hier niet. Zolang het veilig kan, zullen we het ook doen; we zijn in onze pakken goed beschermd."

Lees ook

Beter af dan in ziekenhuis

"Sommige mensen begrijpen niet wat de anderhalvemetersamenleving is", vertelt Fleur Drexhage. Ze is directeur van 's Heeren Loo woonzorgpark Willem van den Bergh in Noordwijk. "Laat staan dat je ze uit kan leggen wat corona is, dat gaat vaak helemaal niet.

Deze mensen zijn daarom veel beter af in de corona-unit dan in een ziekenhuis, vindt Drexhage. "We hebben veel zorg in huis, kunnen zelf zuurstof en medicatie toedienen. En hier werken gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen."

Extreem streng

Dat corona ook instellingen als 's Heeren Loo binnen zou sluipen, kwam voor Drexhage niet als een schok. "We wisten dat het zou gebeuren." Daarom wordt elke week in de kliniek gemeten hoeveel mensen corona hebben. Op dit moment zijn binnen 's Heeren Loo 220 medewerkers en 136 cliënten besmet. Sinds maart overleden er 29 cliënten.

Tijdens de eerste golf waren de mensen zieker dan tijdens de tweede golf, vertelt de directeur. "Toch zijn we ook tijdens de eerste golf extreem streng geweest." De dagbesteding is direct gesloten, medewerkers werkten uitsluitend op één locatie of in één woning. Bezoek werd verboden. Ook nu gelden er strenge maatregelen, maar minder streng dan voorheen. "De bezoekregeling is versoepeld: nog steeds mogen er niet hele families tegelijk komen, maar wel één of twee personen per cliënt."

Lees ook

Geen ic-zorg

In sommige gevallen komt het voor dat een cliënt moet worden doorgestuurd naar het ziekenhuis. "Wij kunnen veel zorg leveren, behalve ic-zorg", legt arts Rijndorp uit. "Wij bepalen zelf of het zinvol is of een cliënt naar de ic gaat, want het liefst behandelen we ze hier. Wij verzachten ook het lijden als patiënten gaan overlijden. Hier in Noordwijk hebben we dat tot nu toe twee keer meegemaakt."

Vrijwel dagelijks bezoekt de arts zijn cliënten in de corona-unit op 's Heeren Loo. Hierbij loopt hij helemaal ingepakt in beschermende kleding de huiskamer van de kliniek binnen, om te controleren hoe het met de cliënten gaat. Inmiddels is de groep patiënten die nu op de unit verblijft behoorlijk opgeknapt en mogen ze binnenkort weer naar huis. Intussen kijkt iedereen in de kliniek reikhalzend uit naar het vaccin. "Het zou zo fijn zijn om weer terug te gaan naar het 'oude normaal'."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.