Tegenhouden kunnen we de Britse virusvariant waarschijnlijk niet, maar door het te vertragen kan de zorg wél overeind blijven. Dat vindt de Londense ziekenhuisbaas Marcel Levi. En dan moet je geen boetes geven. "Mensen moeten snappen waaróm het nodig is."

De besmettingscijfers in Nederland zijn in de afgelopen dagen enigszins afgevlakt, maar het gaat vooralsnog niet heel hard naar beneden. Daardoor blijft ook de druk op de zorg ongekend hoog en moet reguliere zorg nog steeds uitgesteld worden. Daarnaast hangt de nieuwe, veel besmettelijkere mutatie van het coronavirus als een zwaard van Damocles boven Nederland. In Londen heeft deze nieuwe variant gigantisch snel om zich heen gegrepen: zeker 1 op de 30 mensen in de Engelse metropool is ondertussen besmet en ziekenhuizen kunnen het stijgende aantal patiënten nauwelijks aan. RIVM-baas Van Dissel sprak vanochtend in de Tweede Kamer daarover nog zijn grote zorg uit.

Virus afremmen

Weren kunnen we de nieuwe virusmutatie waarschijnlijk niet in Nederland, zegt internist Marcel Levi, maar de verspreiding ervan kunnen we wél afremmen. Hij is directeur van een groep Londense ziekenhuizen, de University College London Hospitals en zag hoe het virus in Londen om zich heen greep.

"We zien hier enorme hoeveelheden patiënten met een corona-infectie, waarvan er ook heel veel opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. En er komt helaas ook een flink aantal op de ic-afdeling terecht."

Tegenhouden een illusie

Levi denkt dat het heel lastig wordt om deze nieuwe mutatie van het coronavirus in Nederland tegen te houden: "We hebben al eerder gezien dat het coronavirus in zijn oorspronkelijke vorm hartstikke besmettelijk is. Dus als je eenmaal een aantal cases hebt, dan wordt het echt heel moeilijk om dat te controleren."

"De nieuwe variant lijkt zelfs nog meer besmettelijk te zijn. Ik kan niet helemaal overzien hoe systematisch er wordt getest in Nederland, maar ik denk dat het een illusie is om te denken dat je dit echt kunt indammen."

Lees ook

Zorg overeind houden door afremmen

Nederland kan van de situatie in Londen leren, want door afremmen kan de zorg wél overeind blijven, vindt hij. In Londen is dat kwartje inmiddels wel gevallen. "Met alle alarmberichten over ziekenhuizen die overstromen en over enorme aantallen mensen die de infectie hebben, is het nu veel rustiger op straat. Ook het openbaar vervoer is sinds een kleine week aanzienlijk leger."

Op dit moment is een code zwart-scenario nog niet in werking getreden, vertelt hij. Dat is het scenario waarin artsen moeten kiezen tussen wie ze wel of niet behandelen. "Zover is het gelukkig nog niet. We zijn wel op heel grote schaal onze capaciteit verder aan het uitbreiden, zowel de algemene ziekenhuiscapaciteit als ook de ic-capaciteit."

Vanessa Lamsvelt legt in de Nieuwstrend uit hoe hoog de boetes in andere landen zijn voor het overtreden van de coronaregels.

Geen boetes

In Groot-Brittannië kunnen mensen die de lockdown-regels overtreden op hoge boetes rekenen, oplopend tot zo'n 10.000 pond. Maar net als in Nederland hikt men ook daar tegen de handhaving aan. "Er wordt hier vooral veel gedreigd dat er strenger gaat worden gehandhaafd", vertelt Levi.

"Er zijn een aantal boetes uitgedeeld en dat werd breed uitgemeten in de media. Maar ik denk als je nu in Londen ergens naartoe gaat waar je eigenlijk helemaal niet hoeft te zijn, dat de kans dat je een boete krijgt nog altijd superklein is."

Lees ook

Informatievoorziening moet beter

Levi is van mening dat het veel belangrijker is om mensen goed te blijven informeren en uit te leggen waarom maatregelen nodig zijn. "Ik denk dat we nog meer ons best moeten doen om mensen uit te leggen hoe het zit, wat er gebeurt in de zorg en waarom maatregelen zo belangrijk zijn. Ik kijk natuurlijk ook af en toe op sociale media. Dan zie ik veel berichtjes voorbij flitsen waarvan ik denk: ja, jullie zijn echt niet zo heel erg goed geïnformeerd als je dit schrijft."

"Dat is geen verwijt", benadrukt hij. "Maar dan geloof ik toch dat de informatievoorziening beter moet. Als je wilt dat mensen hun gedrag veranderen, moeten ze goed snappen waarom dit nodig is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.