Nu de scholen langer dichtblijven, worden de verschillen tussen de leerlingen alsmaar groter. Belangenvereniging Ouders en Onderwijs roept daarom op een collectieve betaalde verlofregeling voor ouders in te stellen.

Nu de huidige 'harde lockdown' drie weken langer duurt, nemen de spanningen op basisscholen verder toe. Er wordt nu gekeken of die 25 januari open kunnen, waarmee de sluiting alsnog met minimaal een week wordt verlengd. Daarmee nemen de zorgen van ouders en scholen verder toe, niet op de laatste plaats omdat de verschillen tussen leerlingen alleen maar groter worden.

Oproep aan kabinet en werkgevers

"Ik zie graag een soort betaald verlof, zodat ouders de zorgtaak nu voor hun kinderen beter kunnen uitvoeren", stelt Lobke Vlaming van belangenvereniging 'Ouders & Onderwijs'. Ze pleit voor coulance richting ouders. "Ik roep het kabinet op een collectieve verlofregeling op te tuigen voor ouders die hun kinderen nu thuis hebben."

Ze erkent dat scholen ook in een onmogelijke situatie zitten, maar dat er gezocht moet worden naar een manier om de ouders tegemoet te komen. "Sommige ouders zijn echt wanhopig."

Verschillen tussen kinderen nemen toe

"Iedereen zit in een spagaat", vervolgt Vlaming. "De druk wordt groter bij ouders en bij scholen. We zien dat de ongelijkheid tussen kinderen toeneemt. Hoe langer de kinderen niet naar school kunnen, hoe groter de achterstanden worden. Daarmee nemen ook de verschillen tussen de kinderen verder toe."

Lobke Vlaming
Bron: EenVandaag
Lobke Vlaming: "Iedereen zit in een spagaat"

Als een leerling thuiszit, terwijl de ouders ook fulltime thuiswerken, moet dat kind zichzelf dus aan het werk houden. Dat herkent Vlaming: "Kinderen die al goed meekwamen in het onderwijs, waar het al goed mee ging, die gaan nu ook nog wel redelijk goed. Het zijn de kinderen met lastige situaties thuis, die de school nodig hebben om goed hun lessen te kunnen volgen en zich te ontwikkelen, waar de achterstanden groeien. De verschillen tussen deze kinderen worden momenteel alsmaar groter."

Veel meer kinderen in noodopvang

Toen Marylse Witke in december hoorde dat de scholen weer dichtgingen, zette ze zich schrap. Ze werkt als adjunct-directeur op de Comeniusschool in Zeist. "In de eerste schoolsluiting hadden wij al tien tot twintig kinderen per dag in de noodopvang, toen was dat al ingewikkeld. Nu het tijdens deze schoolsluiting maar minimaal één ouder met een cruciaal beroep is, zijn de aanvragen voor noodopvang verdrievoudigd."

Witke zag onrust en zorgen bij de ouders in aanloop naar de kerstvakantie, de aanvragen voor noodopvang stroomden binnen. Inmiddels heeft zij dagelijks bijna zestig kinderen op school. "Veel ouders die in de eerste lockdown thuiszaten, moeten nu doorwerken. In veel gevallen is dat vanzelfsprekend, gespecialiseerde artsen zaten bijvoorbeeld in de eerste lockdown wel thuis, maar die zorg gaat nu zoveel mogelijk door."

Lees ook

Iedereen raakt overbelast: ouders én scholen

Vlaming ziet dat er nu frictie ontstaat tussen ouders en scholen, omdat iedereen overbelast is. "Ouders bellen ons als ze er met school niet uitkomen. In de eerste golf werden we ook wel gebeld, maar nu is dat veel meer."

Ouders proberen nu meer dan eerst aanspraak te maken op de noodopvang. Ook zien ze nu dat grootouders minder worden ingezet, er bestaat veel onzekerheid over de Britse variant en of de kleinkinderen die ongemerkt op hun opa's en oma's kunnen overbrengen.

Minimaal twee ouders met cruciaal beroep

De website van de Rijksoverheid stelt: ouders mogen gebruikmaken van de noodopvang op school tijdens de lockdown, wanneer minimaal een van hen een cruciaal beroep heeft. "Er zijn daarin wel grijze gebieden", stelt Lobke Vlaming. "Ben je als telefoniste van een zorginstelling cruciaal? Daar ontstaan discussies over."

De belangenvereniging ziet dat scholen zouden willen dat het minimaal twee ouders zijn, die een cruciaal beroep moeten hebben om gebruik te maken van noodopvang. "Scholen wijken soms noodgedwongen af van het minimum van een cruciaal beroep. Ze proberen bij ouders nog te benadrukken: breng het kind alleen als het echt niet anders kan. Dat is lastig, want de ouders met cruciale beroepen hebben er gewoon recht op."

Ook gastouderbedrijven zoeken het bij kabinet en werkgevers

Jasmijn Kok van gastouderbedrijf Nannynina zoekt net als Vlaming een oplossing bij het kabinet en de werkgevers. Ze zag in de coronacrisis haar bedrijf verdrievoudigen en heeft inmiddels zo'n 25.000 nanny's in dienst bij evenzoveel gezinnen.

Het zou wat haar betreft goed zijn een vergoeding op te tuigen waarmee ouders die thuis moeten werken, kinderopvang kunnen inhuren. "Het zou mooi zijn als de politiek en werkgevers inzien hoe duur de opvang voor ouders is."

Kijk hier de reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.