De grote corona-uitbraak in zorginstelling De Tweemaster is mede veroorzaakt door slechte ventilatie, blijkt uit een RIVM-rapport. Annemaries moeder woont daar en kan al weken geen bezoek ontvangen. "Ongelukkig, vervelend en naar."

In maart moesten alle verpleeginstellingen sluiten, zo ook De Tweemaster in Maassluis. Onder strenge voorwaarden konden de bewoners in juni weer bezoek ontvangen. Annemarie was erg blij met dat nieuws. Zo kon ze haar moeder, die een vorm van alzheimer heeft, weer bezoeken.

'Zij hebben het systeem niet aangelegd'

Maar in juni sloot het het huis opnieuw door een grote corona-uitbraak. Nu blijkt uit een vertrouwelijk RIVM-rapport, in handen van EenVandaag, dat er virusdeeltjes zijn gevonden op de filters van het ventilatiesysteem.

Annemaries moeder liep gevaar besmet te raken door het virus, maar Annemarie verwijt de zorginstelling niets. "Het zijn toch geen bouwkundigen. Hoe kan ik dan boos worden op ze? Zij hebben het huis niet aangelegd. Het is misschien naïef van me, maar zo'n ventilatiesysteem zal vast getest zijn. Ik zeg: vervangen."

"Dit is een hele wrede en nare manier van doodgaan", zegt Annemarie over ouderen die sterven aan corona.

Demonstraties

Niet iedereen denkt er zo over als Annemarie. Een aantal familieleden van bewoners van De Tweemaster neemt de zorginstelling wél iets kwalijk. "Ik hoorde dat mensen gingen demonstreren en letterlijk van de parkeerplaats af moesten worden begeleid door de politie. Daar word ik verdrietig van, want de mensen die daar werken doen zo ontzettend hun best."

Annemarie maakt zich nu wel zorgen om de gezondheid van haar moeder, en hoe het verpleeginstelling de veiligheid kan garanderen. "Je kan de bewoners namelijk niet met mondkapjes op laten lopen, dat werkt niet."

'Ze heeft behoefte aan knuffels'

Ook wil ze graag weer bij haar moeder zijn. "Ze snapt het, maar ze is erg in de war en heeft behoefte aan knuffels en je even zien", vertelt Annemarie. Inmiddels is een deel van de zorginstelling weer open, maar de afdeling waar de moeder van Annemarie verblijft is nog gesloten. Ze kan dus nog steeds niet op bezoek.

"Ik heb wel een schuldgevoel tegenover mijn moeder omdat ik haar niet kan bezoeken. Ik heb constant het gevoel: gaat het wel goed?", vertelt Annemarie. "Je kan natuurlijk ook niet iedere dag het huis bellen en vragen of ze nog genoeg onderbroeken heeft, of hoe het zit met de tandpasta."

Margreet Zeegers en hond Flappie
Bron: EenVandaag
Margreet Zeegers was blij toen ze haar hond Amber weer kon zien, afgelopen juni

'Durf niks te plannen'

Het is een moeilijke en onzekere tijd voor Annemarie en haar moeder. "Ik durf niks te plannen. Ook al willen we dolgraag op vakantie, want mijn man heeft een zoon in Oostenrijk wonen en die verwacht een tweede kind", vertelt ze.

"Maar ik durf het risico niet te nemen, stel dat ik weer bij mijn moeder langs kan en we zitten vast in Oostenrijk of ergens anders. We ontzeggen onszelf een hoop, maar dat zijn luxeproblemen. Het belangrijkste is dat straks iedereen weer gezond is."

Annemarie kan haar moeder niet zomaar even ophalen uit het verpleeghuis, dat vindt zij erg jammer.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.