Inmiddels telt de Verenigde Staten de meeste coronagevallen wereldwijd. De wijk Queens in New York, waar president Trump vandaan komt, is het zwaarst getroffen. Door armoede en gebrek aan zorgverzekeringen, verspreidt het virus zich er razendsnel.

"De taferelen die we eerst in Italië en Spanje zagen, zien we nu hier in onze eigen wijk," zegt Francisco Moya. Hij is gemeenteraadslid voor het zwaarst getroffen district in New York, waar ook Elmhurst Hospital onder valt. Hij is onder de indruk van wat hij onder zijn ogen ziet gebeuren. "Als New York nu het epicentrum van de uitbraak is, is Elmhurst Hospital ground zero."

Koelwagens zijn aangerukt

"Voor iemand die geboren en getogen is in deze wijk, is het alarmerend de angst te zien die door de buurt gaat. Mensen bellen me om te vragen of ze hun vuilnis nog veilig buiten kunnen zetten," vertelt Moya. In de afgelopen 8 jaar zijn er negen ziekenhuizen in dit stadsdeel gesloten. Het Elmhurst ziekenhuis is nog het enige dat overeind staat. En dat ziekenhuis wordt sinds een paar dagen overspoeld door coronapatiënten.

De intensive care puilt uit en er is voortdurend tekort aan beademingsapparatuur. Voor de stoffelijke resten van overledenen zijn koelwagens aangerukt. Moya is zelf in het Elmhurst ziekenhuis geboren en heeft hier, voordat hij de politiek in ging, ook gewerkt.

info

In totaal zijn er in de Verenigde Staten nu 142.793 bekende coronagevallen. Bijna 35.000 daarvan komen uit New York, waarvan er inmiddels 1000 zijn overleden. Een derde van de geïnfecteerden komt uit de wijk Queens. Die wijk telt nu 10.000 bevestigde coronagevallen.

'Rijen mensen proberen zich te laten testen'

Hij is geschrokken van de wanhoop die hij hoort in de verhalen van zijn vrienden die nog steeds in het ziekenhuis werken. "Er staan enorme rijen met mensen die zich willen laten testen voor het ziekenhuis. Dat zijn echt sombere taferelen."

Moya spreekt nu dagelijks met de directeur van het ziekenhuis en probeert te doen wat hij kan om mondkapjes en beademingsapparatuur te regelen. "We moeten de heroïsche artsen en verpleegkundigen geven wat ze nodig hebben om deze strijd te winnen."

'Mensen hier kunnen niet thuiswerken'

Dat juist Queens de wijk is in New York waar het gezondheidssysteem nu het meest overbelast raakt, verbaast Moya niet. "Ik vertegenwoordig het meest multiculturele district van het hele land. Er wonen hier veel mensen die geen zorgverzekering hebben. Ze hebben niet de luxe om vanuit huis te werken. Zij bezorgen het eten en bemannen de supermarkten. Er zijn hier mensen die met z'n vijven in een eenkamerappartement wonen. De meesten van hen kunnen niet thuis werken. Je ziet hoe snel de verspreiding dan gaat."

Lees ook

Door het gebrek aan zorgverzekeringen wordt er in Queens volgens Moya veel zorg gemeden. "De meeste immigranten gaan alleen naar de eerste hulp als ze al in kritieke toestand zijn, door het gebrek aan toegang tot de gezondheidszorg."

eenvandaag
Bron: eenvandaag
Gemeenteraadslid Francisco Moya brengt mondkapjes naar het Elmhurst ziekenhuis

'Queens boy'

Het raadslid uit Queens heeft een brief geschreven aan president Trump. "Hij beroept zich er altijd op dat hij een 'Queens boy' is. Dus ik heb hem uitgenodigd hiernaartoe te komen en te kijken wat in de wijk gebeurt waar hij zelf geboren is. Dan wil ik hem nog een keer vragen of hij eraan twijfelt dat we 30.000 extra beademingsapparaten nodig hebben. Er gaan hier elke dag mensen dood. We kunnen niet langer wachten."

De afgelopen dagen vlogen president Trump en Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, elkaar verschillende keren in de haren over de crisis. Cuomo vroeg om 30.000 ventilatoren die binnen 3 weken geleverd moeten worden.

'We hebben het ergste nog niet gezien'

Maar president Trump was in het begin niet toeschietelijk en trok in een interview met Fox News in twijfel of er wel zoveel beademingsapparaten nodig waren.

Over hoe de komende weken er voor zijn district uit gaan zien, is Moya niet erg optimistisch. "We hebben het ergste nog niet gezien. We hebben altijd gedacht dat dit soort dingen ons niet zouden gebeuren. Maar het gebeurt ons dus wel."

Een reportage over de wijk Queens, de zwaarst getroffen wijk in heel de Verenigde Staten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.