Een Amerikaan heeft een opmerkelijke manier om zich te wapenen tegen het coronavirus. Na het boodschappen doen stopt al zijn briefgeld bij thuiskomst in de droger om het te ontsmetten. "Het is niet alleen onnodig, maar ook nog eens gevaarlijk."

Witgoedmonteur Ricardo werkt in de zaak van zijn vader, Herman Witgoed in Groningen. Volgens hem gebeurt het vaker dat er briefgeld in de droger belandt. "Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar menig keren biljetten gevonden. Sommigen een beetje verbrand en sommigen intact."

Lees ook

Brand

Hij waarschuwt dat het erg gevaarlijk is om je geld te 'drogen'. "Ik zou het zelf niet proberen." Volgens de monteur bestaat de kans dat je er brand door krijgt. "In een droger hoort wasgoed en geen geld."

Maar in theorie is het virus te bestrijden met een droger. Viroloog Mark Zwart van de Wageningen Universiteit geeft toe dat het coronavirus een ritje in de droogtrommel waarschijnlijk niet overleeft. "Hoe hoger de temperatuur hoe sneller het virus afbreekt."

Waarom het coronavirus écht geen normaal griepje is

"Het is toch gewoon een griepje?" Hoe langer het coronavirus onder ons is, hoe minder die vraag gesteld wordt. Want nu is wel duidelijk: het virus is geen normale griep. Verslaggever Tom van 't Einde zet op een rij hoeveel erger het coronavirus is.

Afstand is veel belangrijker

Maar ook hij noemt hij het totaal onzinnig om je geld te ontsmetten in een wasdroger. "En geld is ook nog eens niet de manier waarop het virus meestal wordt overgedragen." Het is vooral zaak afstand te houden tot andere mensen vindt hij. "Dat is veel en veel belangrijker."

Witgoedmonteur Ricardo denkt dat de Amerikaan in het ergste geval wél gelijk krijgt. "Nogmaals, de kans bestaat gewoon echt dat je er brand door krijgt. Dan heeft meneer wel gelijk dat het virus doodgaat. Want als je huis afbrandt blijft er inderdaad niets van je geld of je huis over."

Luister de Feit of Fictie uit Radio EenVandaag hier terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.