"Ik zit al lang in de politiek, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Roger Bruce vanuit zijn werkkamer in Atlanta, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Georgia. Daar is morgen een extra verkiezing om de laatste twee zetels in de Senaat.

Bruce is voor de Democratische Partij lid van het Huis van Afgevaardigden van Georgia. De spanning die hij nu ziet om een Senaatsverkiezing is ongekend. De verkiezing bepaalt hoe makkelijk Biden straks dingen voor elkaar kan krijgen.

Slagkracht

De extra verkiezing wordt georganiseerd, omdat tijdens de eerste ronde in november geen van de kandidaten genoeg stemmen behaalde. Tijdens de tweede ronde nemen twee Democratische kandidaten, Raphael Warnock en Jon Osoff, het op tegen twee Republikeinse kandidaten: Kelly Loefler en David Perdue.

Bruce kent de Democratische kandidaten goed. "Met Warnock heb ik nog op school gezeten." Als de Democraten allebei winnen, is dat een enorme opluchting voor de aankomende president Joe Biden. Dan is er namelijk een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden én in de Senaat. En dat betekent dat Biden slagkracht heeft. Als de democraten verliezen, kunnen de Republikeinen in de Senaat Biden's plannen dwarsbomen. Dat gebeurde president Barack Obama na de tussentijdse verkiezingen in 2010.

Roger Bruce
Bron: EenVandaag
Roger Bruce: "Ik zit al lang in de politiek, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt"

Meer campagnegeld dan ooit

Dat maakt deze tweede ronde in Georgia belangrijker dan een verkiezing om Senaatszetels gewoonlijk is. "Er is nog nooit meer campagnegeld in een Senaatsverkiezing gestoken als in deze", zegt Bruce. En al die extra campagne-activiteiten lijken effect te hebben: al 3 miljoen inwoners van Georgia hebben vervroegd gestemd, een record.

Als de meeste stemmen zouden gelden, hadden de Republikeinse kandidaten al gewonnen. Maar in Georgia geldt een extra regel die zegt dat een kandidaat voor de Senaat meer dan 50 procent van de stemmen moet hebben. Deze regel is ooit ingevoerd om te voorkomen dat een kandidaat die vooral door de zwarte bevolking gesteund wordt, in de Senaat komt. En juist daarom is het volgens Bruce zo belangrijk dat de Democraten winnen. "Er komt belangrijke wetgeving aan over stemrecht. Als de Republikeinen winnen dan kunnen ze die wetten in de Senaat blokkeren."

Lees ook

Biden vleugellam of niet

Voor Joe Biden, die op 20 januari wordt aangesteld als president, hangt het dus van deze verkiezing af of zijn presidentschap vleugellam wordt of niet. President Obama uitte in de jaren na 2010 voortdurend zijn frustratie, omdat belangrijke zaken werden weggestemd in de Senaat.

Zo konden overheidsdiensten in 2013 een tijd niet functioneren omdat de Democraten en de Republikeinen het niet eens werden over de begroting, werd belangrijke financiering voor binnenlandse veiligheid geblokkeerd en konden 136 ambtenaren die Obama wilden instellen lange tijd niet aan de slag omdat de Senaat maar niet met hun aanstelling instemde.

'Trots op de zaken die ik tegenhield'

Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, was de man die al die plannen van Obama tegenhield, en daar is hij trots op. In 2014 zei hij: 'de grootste momenten uit mijn carrière, zijn de momenten waarop ik zaken tegenhield.'

Hoewel McConnell onlangs, zeer tegen de zin van President Trump, heeft toegegeven dat Joe Biden de presidentsverkiezingen gewonnen heeft, wijst niets erop dat hij het Biden-presidentschap anders zal behandelen dan hij destijds bij Obama gedaan heeft.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.