Met verbijstering keek de Amerikaanse Jennifer Smits-Kilgus gisteren naar haar tv in Den Haag. Ze kent als voormalig medewerker het Capitool als haar broekzak. "Boosmakend om te zien hoe onze democratie wordt aangevallen."

Smits-Kilgus was ooit medewerker van president Bush, maar ze heeft ook jarenlang in het Capitool gewerkt. Daar zetelen de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Ze werkte als medewerker bij beide instituten en ze kent het gebouw ook als lobbyist.

Extra beveiligde kamers

"De mensen aanwezig in het Witte Huis werden naar speciale veilige kamers gebracht," hoorde ze van haar contacten in Washington. "Dat zijn kamers in de kelder van het Capitool met extra zwaar beveiligde deuren. Deze worden normaal gesproken gebruikt voor extreem geheime briefings over veiligheidszaken, maar er zijn ook voorraden eten en drinken aanwezig voor noodsituaties."

Smits-Kilgus is zelf wel eens in die kamers geweest. Dat ze gisteren daadwerkelijk voor zo'n noodsituatie gebruikt moesten worden, vindt ze onvoorstelbaar. "Die kamers zijn er voor noodgevallen waarvan je verwacht dat ze nooit echt gebeuren."

Jennifer Smits-Kilgus
Bron: eenvandaag
Jennifer Smits-Kilgus werkte ooit voor president Bush. Nu woont ze in Nederland en geeft ze hier gastlessen over de Amerikaanse politiek.

'Capitool normaal gesproken goed beveiligd'

De ex-politiek medewerker en lobbyist is ook verbaasd dat de demonstranten het Capitool binnen konden komen. "Het gebouw is normaal gesproken echt goed beveiligd. En bij de demonstraties van Black Lives Matter in juni waren er veel meer veiligheidsdiensten op de been. Dat roept bij mij de vraag op of deze demonstranten anders zijn behandeld omdat ze niet zwart zijn."

Ze was ooit betrokken bij de Republikeinse partij, maar voelt zich daar nu niet meer thuis. "Ik heb nooit op Trump gestemd. En afgelopen jaar was ik betrokken bij het initiatief '43 alumni for Biden', een samenwerkingscollectief van voormalig Bush-medewerkers die nu campagne voor Biden voerden."

'Afzettingsprocedure moet ingezet worden'

"Vanaf het eerste moment had ik al het idee dat Trump een heel slechte president zou zijn. En ik herken de Republikeinse partij niet meer terug. De waarden waardoor ik soms op de Republikeinse partij stemde, zijn allemaal verdwenen."

Vice-president Pence moet dan ook Artikel 25 inroepen vindt Smits-Kilgus. Dat is de procedure waarmee Trump afgezet kan worden. "Zelfs al is Trump nog maar twee weken president, het is toch belangrijk om dat te doen. Als een signaal en omdat we niet weten wat de komende twee weken nog kunnen brengen."

Bekijk hier de reportage met Jennifer Smits-Kilgus

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.