Er klonk deze week een verrassend statement van president Trump: de strijd tegen IS zou zijn gewonnen. Daarom worden alle Amerikaanse troepen vanuit Syrië teruggetrokken. En dat terwijl IS volgens daar volgens velen nog actief is.

Amerikadeskundige Willem Post denkt dat het besluit van Trump onverstandig is. Volgens Post is de situatie in Irak er nog lang niet naar om er de handen vanaf te trekken. "Je moet er niet aan denken dat je landen als Irak, Syrië en Afghanistan aan hun lot overlaat. Of nog erger, aan Rusland of Turkije."

Obama trok troepen uit Irak terug

De parallellen met Irak in 2011 zijn al snel gemaakt. Eind van dat jaar maakte Obama bekend dat hij definitief alle troepen uit Irak zou terugtrekken. Die actie was een verkiezingsbelofte van Obama geweest tijdens zijn campagne voor het presidentschap in 2008. Met de volgende verkiezingen in aantocht, moest die belofte snel worden ingelost.

Volgens critici was Irak destijds nog niet klaar om de veiligheid in eigen land te bewaken. Obama probeerde gelijktijdig met het terugtrekken van de Amerikanen een veiligheidspact te sluiten met de Iraakse premier Al-Maliki, maar de twee konden niet tot een akkoord komen. 'Het land belandde in een grote chaos', aldus Post.

Lees ook

Terug bij familie

Eerder zei Trump nog over Syrië: we gaan er pas weg als er stabiliteit is. Maar zover lijkt het nog niet voor het land. "Veel Amerikaanse families zullen blij zijn dat hun troepen terugkeren", zegt Post. "Dat zal zeker meespelen in de beslissing van Trump."

"Maar vergeet niet", besluit Post. "De aanslag op de Kerstmarkt in Straatsburg is wel door IS geclaimd. Dus Trump kan wel beweren dat IS verslagen is, maar dat is duidelijk niet het geval."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.