De Democratische Partij heeft een meerderheid behaald in het Huis van Afgevaardigden tijdens de midterm-verkiezingen. De Republikeinen vieren tegelijkertijd feest, want hun partij heeft de meerderheid in de Senaat uitgebreid. Maar wat betekent deze uitslag van de tussentijdse verkiezingen eigenlijk?

Beide partijen claimen de winst. En hoe gek het ook klinkt; dat is terecht. De Republikeinen hebben hun meerderheid in de Senaat vergroot terwijl de Democraten het Huis van Afgevaardigden hebben gewonnen. Dus als je je afvraagt wie de verkiezingen nou heeft gewonnen, dan is het antwoord: allebei.

Wat is belangrijker? Het Huis of de Senaat?

Het Huis van Afgevaardigden is wat bij ons de Tweede Kamer is. Alle nieuwe wetten moeten erdoorheen. Nu het Huis in handen komt van de Democraten is het voor president Trump een stuk moeilijker om besluiten er doorheen te krijgen. Maar de president kan via de Senaat nog wel zijn stempel drukken op het land. De Republikeinen kunnen met hun meerderheid in de Senaat doorgaan met het benoemen van federale rechters. Ze kunnen mogelijk zelfs nog een opperrechter benoemen als er weer een plek vrijkomt. Daarmee kunnen ze het land op lange termijn een conservatieve kant opsturen. En voor president Trump minstens net zo belangrijk: de Senaat kan een afzettingsprocedure tegenhouden.

Hoe kan het dat er niet een partij is die alles wint?

Dat heeft alles te maken met het Amerikaanse kiesstelsel. De meeste mensen hebben gestemd voor de Democraten. Maar daarmee winnen ze nog niet alles. Dat zie je bij de Senaat heel duidelijk. Elke staat - hoe klein - ook mag twee senatoren leveren. En dus kunnen kleine staten een groot verschil maken.

Wat gaat er nu veranderen?

Het wordt een stuk moeilijker voor president Trump om iets voor elkaar te krijgen. Hij zal moeten gaan samenwerken met de Democraten. De verwachting is dat op die manier de scherpe randjes er wel vanaf gaan. Een inreisverbod voor mensen uit moslimlanden zal het bijvoorbeeld niet meer snel halen.

Zegt dit iets over Trumps kansen in 2020?

De president heeft de verkiezingen goed doorstaan maar het zegt niets over zijn kansen bij de volgende presidentsverkiezingen. Bij eerdere midterms zag je dat zelfs een president die veel verliest twee jaar later toch weer de verkiezingen wint.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.