Jeff Sessions, de minister van Justitie in de Verenigde Staten, heeft ontslag genomen. Sessions verliet gisteren voor het laatst het ministerie, onder luid applaus van ambtenaren.

Het ontslag van Jeff Sessions zat er al een jaar of twee aan te komen. De minister ligt al tijden op ramkoers met president Trump, omdat hij weigert een onderzoek in te stellen naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton, de voormalig presidentskandidaat voor de Democraten. Daarnaast is Trump al lang ontevreden dat Sessions zijn handen aftrok van het onderzoek naar de Russische presidentsverkiezingen.

Onderzoek naar Russische inmenging in verkiezingen

Rusland zou via nepnieuws op sociale media de verkiezingen in de Verenigde Staten hebben beïnvloed. Maar Sessions moest toegeven dat hij tijdens de campagne van Trump gesprekken met de Russische ambassadeur heeft gehad. Omdat de oud-minister zelf betrokken was bij de mogelijke Russische inmenging, vond hij dat hij niet tegelijkertijd een onafhankelijk onderzoek naar die affaire kon leiden.

“Ik ben teleurgesteld in de minister van Justitie”, zei president Trump eerder tijdens een persconferentie. Keer op keer benadrukte de president dat het ‘een schande’ was en dat hij niet snapte waarom Sessions zoiets zou doen.

Wil de nieuwe minister het Rusland-onderzoek frustreren?

Zowel de Democraten als de Republikeinen reageren terughoudend op het ontslag van Jeff Sessions. “De Republikeinen houden zich een beetje op de vlakte”, zegt Houwelingen in een gesprek via Skype. “Ze hebben in het verleden wel gezegd dat een ontslag van een minister van Justitie het einde van het presidentschap an Donald Trump zou zijn, maar nu horen we vooral: ‘Jeff Sessions, bedankt voor je goede werk en we gaan op zoek naar een opvolger.’ Veel meer komt er nu niet uit het Republikeinse kamp.”

Nu Sessions zijn baan heeft opgezegd, moet er een nieuwe minister van Justitie komen. Voorlopig neemt de Republikein Matthew Whitaker, nu stafchef in het Witte huis, die functie over. De Democratische partij vreest dat Whitaker het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezing zal proberen te dwarsbomen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.