Wat verwachten onze eigen experts over onderwerpen die in 2020 aan bod komen? EenVandaag blikt vooruit op onderwerpen in 2020, waar onze experts nu al hun verwachtingen over kunnen uitspreken.

We doen mee aan het EK en halverwege het jaar hebben we een moment waar velen van ons al heel lang naar uitkijken: het Songfestival. Maar eerst: houdt ons kabinet stand in 2020?

Kabinet blijft aan

Gijs Rademaker, opiniepeiler van EenVandaag: "Het kabinet had een lastig jaar en zit ook nu nog midden in lastige vraagstukken. De sfeer binnen de coalitie zou ook niet al te best zijn. En kiezers merken dat. We zagen dit jaar dat het vertrouwen van de coalitiestemmers (VVD, D66, CDA, ChristenUnie) zich eerst herstelde, maar na Prinsjesdag, onder invloed van protesten, weer wegzakte tot een minderheid."

"Maar als we mensen vragen of ze verwachten dat het kabinet in 2020 gaat vallen of aanblijven, dan gaat de grootste groep voor aanblijven. Ook al ís het lastig met de komende beslissingen over stikstof en klimaat, velen vinden dit kabinet inmiddels gepokt en gemazeld. 51 procent zegt: het gaat niet vallen en die eindstreep wel halen." 38 procent denkt dat het wél valt. Zijn dit coalitie-kiezers versus de oppositie? Nee. Niet alleen kiezers van alle coalitiepartijen, maar ook van GroenLinks, SP, PvdA, denken dat het kabinet aanblijft. Alléén de stemmers van Forum, de PVV en 50PLUS rekenen op een val."

Rutte nog een keer lijsttrekker

Joost Vullings, politiek commentator van EenVandaag: "2020 is een jaar zonder verkiezingen, maar het gaat wel over verkiezingen. Het is één grote aanloop er naartoe. Ik denk dat Mark Rutte nog wel een keer lijsttrekker wordt bij de VVD. En dat het CDA, dat ook weer in de lift zit, met Wopke Hoekstra als lijsttrekker in 2021 de verkiezingen zal ingaan. Ook over D66 heeft Vullings wat te voorspellen: "Ik denk dat Rob Jetten lijstrekker wordt en dat hij dan komt met Sigrid Kaag als premiers-kandidaat."

Maar het kabinet kan ook zomaar vallen, over bijvoorbeeld de stikstof-crisis, wat dan? "Stel dat het kabinet valt over de stikstof-crisis. Dan komen er eerder verkiezingen, dan is het thema 'milieu', dat is niet goed voor de VVD. Met een beetje pech moet je met dezelfde partijen (als nu, red.) weer aan tafel, heeft iedereen minder zetels en moeten er wellicht nog twee partijen bij. Niet handig om te doen."

Wordt 2020 het jaar van de brexit?

En hoe gaat het eigenlijk verder met de brexit in 2020? Brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt vertelt je kort wat je het komende jaar kunt verwachten.

Amerika kiest opnieuw voor Trump

Dit is het jaar waarin de Amerikanen opnieuw naar de stembus gaan. President Trump zit er alweer 4 jaar en gaat op voor zijn tweede termijn. Amerika-deskundige van EenVandaag, Tom van 't Einde blikt vooruit. "Hij is zonder twijfel de meest omstreden Amerikaanse president ooit maar ik denk dat hij kan blijven zitten. Dat heeft alles te maken met de Amerikaanse economie. Die draait als een tierelier. En dat ondanks de constante dreiging van handelsoorlogen. Nog nooit was de werkloosheid zo laag en dat geeft veel Amerikanen het vertrouwen om nog een keer op Trump te stemmen."

"Wat de president zeker helpt is dat de Democraten nog steeds geen antwoord hebben. Joe Biden ligt onder vuur, Bernie Sanders wordt niet heel serieus genomen. Blijven alleen Elizabeth Warren en Pete Buttigieg nog over. Maar Warren is te links voor veel Amerikanen en het is maar de vraag of Pete Buttigieg als burgemeester van een klein stadje is opgewassen tegen Trump. Vooral de eerste maanden van het jaar worden wat dat betreft spannend. Als het de Democraten niet snel lukt om een stevig antwoord op Trump te vinden kan de president zich fluitend opmaken voor zijn volgende 4 jaar."

Songfestival

Songfestivalexpert Lammert de Bruin sprak een tijdje geleden met de directeur van AVROTROS. "Hij weet al welke inzending we gaan sturen en zei tegen mij dat we weer gaan winnen." Helemaal zeker weten, doe je het natuurlijk nooit. Maar wat we nu al wel zeker weten? Hoe Rotterdam er voor staat. Met een checklist gaat Lammert de Bruin naar de stad waar aankomend jaar het Songfestival wordt gehouden. Wat we kunnen verwachten van Rotterdam zie je in deze video:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.