Het draait bij het EenVandaag Opiniepanel om meningen van mensen in het land. Aan het eind van het jaar maken we een uitzondering en vragen we niet naar een opinie, maar naar voorspellingen. Wat verwachten mensen in het land van het nieuwe jaar?

Nationale politiek

 • 2019 telt maar liefst drie verkiezingen, maar niet ieder lid van het Opiniepanel is hiermee bekend. 71 procent weet dat ze kunnen stemmen voor de Provinciale Staten, 37 procent voor het Europees Parlement en slechts 18 procent voor de Waterschappen.
 • De Provinciale Statenverkiezingen bepalen indirect de verhoudingen in de Eerste Kamer. De meeste leden (69 procent), ook kiezers van de kabinetspartijen zelf, verwachten slecht nieuws voor het kabinet. Zij raakt, volgens hen, haar meerderheid kwijt.
 • Dit zorgt niet voor een val van het kabinet, denken de meeste mensen. 54 procent denkt dat Rutte III 2019 uitzit; 37 procent verwacht van niet.
 • Wie wordt de Alexander Pechtold van 2019? Niemand, denkt ruim een kwart (28 procent). Als er iemand vertrekt, is het Marianne Thieme (PvdD, 12 procent). Zij wordt op de voet gevolgd door Rob Jetten (D66, 11 procent), Lodewijk Asscher (PvdA, 10 procent), Sybrand Buma (CDA, 9 procent) of Henk Krol (50Plus, 8 procent).
 • Ook van de minister vinden mensen het lastig om een opstapper te voorspellen. Als er iemand vertrekt, is het premier Mark Rutte (volgens 18 procent), Stef Blok (Buitenlandse Zaken, 15 procent) of Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, 10 procent).

Internationale politiek

 • Naast verkiezingen brengt het nieuwe jaar ook demonstraties, denken veel mensen. 61 procent verwacht namelijk dat de gele hesjesprotesten zullen aanhouden of zelfs toenemen.
 • Donald Trump blijft volgens de meesten (61 procent) volgend jaar 'gewoon' president van Amerika.

Economie

 • Met de economie gaat het nu goed, maar over 2019 zijn mensen overwegend somber. De meeste panelleden denken dat de situatie hetzelfde blijft (43 procent) of verslechtert (34 procent).
 • Over de eigen portemonnee is men nóg pessimistischer. 52 procent verwacht er in 2019 op achteruit te gaan. Dit geldt vooral voor mensen die net of niet kunnen rondkomen: 75 procent daarvan verwacht het volgend jaar nog slechter te krijgen.
 • En huizen? Die worden in 2019 alleen maar duurder, verwacht 59 procent.

Sport

 • Het belangrijkste sportevenement volgend jaar is misschien wel het WK-vrouwenvoetbal, waar ook de Oranje Leeuwinnen aan meedoen. De verwachtingen zijn hooggespannen: een meerderheid (56 procent) denkt dat zij minimaal bij de laatste vier zullen eindigen.
 • Ook voor het mannenelftal wordt het een belangrijk jaar. Zij moeten zich plaatsen voor het EK in 2020. Volgens 62 procent moet dat wel lukken.
 • De ontknoping van de Eredivisie belooft spannend te worden. 31 procent verwacht dat PSV de titel prolongeert; 30 procent denkt dat Ajax voor het eerst in vijf jaar weer kampioen wordt.
 • Hoewel hij er zelf nog niet uit is, heeft de grootste groep panelleden (46 procent) er vertrouwen in dat wielrenner Tom Dumoulin naast de Giro D'Italia ook de Tour de France gaat rijden. Winst zit er echter niet in: slechts 13 procent denkt dat hij bovenaan het klassement eindigt.

info

Aan het onderzoek, gehouden van 20 tot en met 27 december 2018, deden 24.828 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

ZIE OOK:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.