Aan het eind van elk jaar vragen we het Opiniepanel om hun verwachtingen voor het volgende jaar uit te spreken. Nu 2017 tegen haar einde loopt kunnen we de stand opmaken: kwamen de voorspellingen uit?

De meerderheid van het panel heeft de uitslag van de landelijke verkiezingen verkeerd voorspeld. Maar liefst 6 op de 10 deelnemers (61%) voorspelden dat niet de VVD, maar de PVV de grootste partij zou worden bij de landelijke verkiezingen. Uiteindelijk werd de VVD de grootste met 33 zetels. De PVV werd met 20 zetels de tweede partij. Dat Mark Rutte premier zou worden, hadden de meeste mensen dan weer wel verwacht.  

Na de verkiezingen moest een kabinet gevormd worden. Een groot deel van het panel gaf aan dat zij het liefst een coalitie van de VVD, CDA en D66 zouden zien. Zij kregen hun zin: deze drie partijen vormden het ‘motorblok’ van de langste formatie uit de Nederlandse geschiedenis en vormen nu - met de ChristenUnie - het kabinet RutteIII. 

'Roemer weg, Verstappen geen kampioen' 

15 procent van de deelnemers had het goed gezien: zij voorspelden dat Roemer in 2017 zou opstappen als partijleider. Twee weken geleden, op de valreep, gebeurde dat ook. 

Als het gaat om sport is de voorspellende kracht van het Opiniepanel ambigu; de meeste mensen hadden wel goed gezien dat 2017 nog niet het jaar van Max Verstappen zou worden. Maar dat Feyenoord na jaren weer landskampioen zou worden, had de helft -ondanks de voorsprong- niet verwacht.

Nederlanders zagen de veiligheid somber in: de meerderheid (55%) ging ervan uit dat er in 2017 een terroristische aanslag gepleegd zou worden op Nederlandse bodem. Gelukkig kwam deze voorspelling niet uit.

Ook dit jaar hebben we het panel gevraagd voorspellingen te doen over het komende jaar. Volgend jaar zullen we zien hoe goed ze het nu voorspeld hebben. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.