Voor mensen uit het oosten is het gesneden koek: carbidschieten. Sinds het vuurwerkverbod is er een toename van de carbidverkoop. Gaan ze zich er in het westen ook aan wagen? "Volgende week komt hier een vuurwerkcollega uit Rijswijk het proberen."

Jan Souman is carbidverkoper in Hattem, op de grens van Overijssel en Gelderland. Hij heeft nog wel wat carbid voor de verkoop, maar denkt er over drie of vier dagen helemaal doorheen te zijn. De voorgaande jaren was dat wel anders: zijn voorraad was altijd groot genoeg om tot en met 31 december te kunnen verkopen. "Extra inkopen kon niet meer."

Souman laat zien hoe je carbid moet schieten

Alcohol en carbid gaan niet samen

Nu de verkoop van carbid toeneemt omdat er met de jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken, wordt de vrees voor ongelukken met carbidschieten groter. Zo ziet de boa-bond het liefst dat er ook een carbidschietverbod komt. Toch verleert een echte carbidschieter het kunstje nooit, zegt Souman. "Het is net als fietsen, als je het goed geleerd hebt, pak je het zo weer op."

Maar voor de beginnende carbidschieter heeft Souman wel een hele belangrijke tips, die eigenlijk allemaal in het teken staan van veiligheid. "Blijf nuchter. Alcohol en carbid gaat niet samen. Draag ook gehoorbescherming en heb voldoende ruimte om carbid te schieten. Ga het dus niet in een straat doen, maar houdt echt veel ruimte aan. Sommige ballen kunnen wel tot 75 meter ver knallen."

Souman vertelt zijn belangrijkste tip voor veilig carbidschieten

Pas op voor de wenkbrauwen

Carbidschieten gaat kort door de bocht zo: je gooit 3 klompen carbid in een melkbus die goed vastgesjord staat op een pallet, je doet er ongeveer 50 ml water bij en je drukt de bal er goed in, tot ongeveer 80 procent. Daarna houdt je de gasbrander bij het gaatje aan de achterkant van de melkbus: knal! "Een goede carbidschieter is trots op zijn knal", vertelt Souman. Maar er zitten natuurlijk gevaren aan. "Het klinkt suf, maar oefen eerst klein met een conservenblikje."

"Wat vaak gebeurt, is dat het carbid dat nog in de melkbus zit nog brandt. Dat krijg je als je er te veel water bij doet. En wat je dan ziet is dat jeugd dat carbid uit wil blazen. Doe dat niet! Je krijgt dan een steekvlam en bent minstens 6 weken je wenkbrauwen kwijt."

Lees ook

Geen kattenpis

Voor wie het carbidschieten dit jaar echt wil proberen, heeft Souman nog wat laatste tips, want het is echt geen kattenpis. "Wil je de bal extra goed in de melkbus rammen, gebruik dan een houten hamer en beslist geen ijzeren hamer. Je kunt dan een vonk creëren en terwijl je voor de melkbus staat de boel al laten knallen."

"Ga ook nooit op de melkbus zitten en dan de vlam voor het gaatje in de bodem houden. Je kunt armen of benen breken. En pas op met natte handen. Als je steeds brokken carbid vastpakt met blote handen, bijvoorbeeld als het regent, dan heb je aan het einde van de avond geen huid meer op je vingers."

Jan Souman in gesprek met verslaggever Laura Kors

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.