Het is een favoriete slogan van president Trump: werk, werk, werk! Heel gek is dat niet want voor Amerikaanse kiezers draait het vaak maar om één ding: de economie. Dit blijkt ook in gesprek met zijn achterban op een verkiezingsrally van Trump in Iowa.

Terwijl de Democraten nog moeten uitvechten wie dit jaar hun presidentskandidaat wordt is president Trump al volop bezig met zijn campagne. Hij reist stad en land af om zijn herverkiezing zeker te stellen.

De race om het presidentschap begint in Iowa

De meeste mensen hebben er uren voor in de auto gezeten en nog veel langer voor in de rij moeten staan wachten. Het is ver onder het vriespunt maar ook dat lijkt niemand hier tegen te houden. De achterban van Donald Trump is loyaal en vastberaden.

Trump is speciaal afgereisd om ze toe te spreken in Des Moines, Iowa. Het is traditioneel de allereerste staat waar Amerikanen mogen stemmen op hun favoriete presidentskandidaat. Aanstaande maandag trapt de race om het presidentschap hier af.

Aanhangers van Trump in afwachting op zijn komst
Bron: EenVandaag
Aanhangers van Trump in afwachting op zijn komst

'Trump doet het geweldig'

"Onze president doet het geweldig. Kijk maar naar de economie. De werkloosheid is laag, de beurs op Wall Street gaat door het dak en we hebben allemaal kunnen profiteren van belastingverlaging," vertelt een van zijn vrouwelijke supporters op de rally.

Even verderop staan twee vrienden in de rij te wachten om naar binnen te gaan. Voor hen allebei geldt dat ze meer dan tevreden zijn over hoe Trump het land runt. "Hij doet dingen die nog nooit iemand heeft gedaan. Zodat we weer werk kunnen vinden. Hij is een geweldige ondernemer en onderhandelaar." Of Donald Trump in 2020 weer op hun stem kan rekenen? "Zonder twijfel!" "Ik ben zelf ondernemer. Het gaat goed met mijn bedrijf. Ik ben aannemer en het werk ligt letterlijk voor het oprapen."

In Iowa luisteren Amerikaanse kiezers naar een speech van Trump
Bron: EenVandaag
In Iowa luisteren Amerikaanse kiezers naar een speech van Trump

Het succes van Trump of Obama?

Tijdens zijn speeches slaat Trump zichzelf graag op de borst als het gaat om de economie. "Kijk eens Iowa, hoeveel banen ik voor jullie heb gecreëerd," benadrukt hij verschillende keren. Onder zijn leiding floreert de grootste economie ter wereld: aandelen zijn meer waard dan ooit, de lage werkloosheid breekt alle records en volgens de president is dat allemaal aan hem te danken.

Toch is niet iedereen dit met hem eens. Er zijn economen en critici die stellen dat het toch vooral oud-president Barack Obama is geweest die er na de vorige economische crisis voor heeft gezorgd dat het land weer op kon krabbelen. De weg naar boven zou al door Obama zijn ingezet, en is nu makkelijk door Trump ingekopt, stellen zij.

Lees ook

Tweede termijn

Wie er nu echt verantwoordelijk is voor de economische groei, het zal weinig uitmaken voor president Trump. Hij heeft op dit moment goede papieren in handen om herkozen te worden voor een tweede termijn in het Witte Huis. Zo laat de Amerikaanse kiezer een president niet snel vallen als het ze economisch voor de wind gaat. Bovendien beloofde Trump aan zijn kiezers dat hij het land zou gaan bestieren als een bedrijf en dat gewone Amerikanen daar de vruchten van zouden plukken.

Als je puur naar de cijfers kijkt dan lijkt hij die belofte in te lossen. Voor veel van de Trump-aanhangers hier in Iowa is het in ieder geval een reden om deze verkiezingen weer vol overtuiging op hem te stemmen. "4 more years, 4 more years," scandeert het publiek als Trump de zaal weer verlaat.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.