3 november 2020. Het wordt D-day voor de politieke tegenstanders van president Trump die hem zo graag uit het Witte Huis willen krijgen. Nu al worden in de VS de messen geslepen voor de verkiezingen. Maar waar blijft dé droomkandidaat van de Democraten?

Het is nog ruim 400 dagen tot de Amerikanen weer naar de stembus mogen om hun president te kiezen. En dat lijkt misschien ver weg, maar voor Amerikaanse begrippen betekent dit dat het verkiezingscircus al in volle gang is. Vooral de campagnekas moet flink worden gespekt met donaties en de presidentskandidaten moeten zich nu profileren als de nieuwe leider van het land.

Overvol speelveld

En dat is ook meteen de zwakke plek van de Democraten. Sinds het pijnlijke verlies van Hillary Clinton in 2016 moesten ze hard op zoek naar een droomkandidaat waarmee ze Trump deze ronde wel kunnen verslaan.

Maar nog altijd is er niet één favoriet. Het probleem is misschien ook wel dat er te veel kandidaten zijn: op dit moment staat de teller op 25 Democraten die een gooi doen naar het presidentschap. Het lijkt symbolisch voor een dolende partij.

Droomkandidaat gezocht

Lees ook

Top drie kandidaten

Volgens de peilingen is er wel een hele duidelijk top drie te zien bij de Democraten. Die bestaat uit voormalig vicepresident Joe Biden (29 procent), Bernie Sanders (19 procent) die het Clinton in 2016 lastig wist te maken en senator Elizabeth Warren (18 procent). Maar blindstaren op peilingen durft geen enkele Democraat meer.

Deze drie kandidaten zijn doorgewinterde politici die allemaal beschikken over een ijzersterk campagneteam. Ook beschikken ze vooral over flink wat geldschieters waardoor ze meer zichtbaar zijn dan andere kandidaten. De komende tijd zullen de outsiders, zoals de Californische senator Kamala Harris, proberen te zagen aan de stoelpoten van de voorlopige top drie.

Joe Biden
Bron: ANP
Joe Biden is een van de favorieten bij de Democraten

Onhandige uitspraken

Joe Biden lijkt er vooralsnog met kop en schouder boven uit te steken. Zijn voordeel is dat iedereen in Amerika weet wie hij is en dat veel Democraten hem verbinden aan de verkiezingssuccessen van president Obama.

Toch is hij ook niet op alle vlakken de gedroomde kandidaat: hij is met zijn 76 jaar de oudste van het stel, bracht zichzelf in een lastig parket door een aantal onhandige uitspraken en ook lijkt hij niet symbool te staan voor een frisse politieke wind. Iets wat volgens sommige Democraten essentieel is.

Trump is zeker van zijn zaak

In ieder geval staat vast dat president Trump een gooi doet naar een tweede termijn in het Witte Huis. Voor veel tegenstand binnen zijn eigen partij hoeft hij eigenlijk niet te vrezen. Op dit moment zijn er twee Republikeinse uitdagers, maar hun missie lijkt bij voorbaat kansloos. Ruim tweederde van de Republikeinse kiezers is tevreden over president Trump.

Traditioneel is Iowa de plek waar pas echt zal blijken wie de echte frontrunners gaan worden. In februari zijn hier de eerste voorverkiezingen. Tot die tijd zullen de kandidaten alles doen om van zich te laten horen. In de zomer zijn de partijconventies waar de partijen officieel bekendmaken welke naam er in november op het stembiljet zal komen te staan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.