Wouter Bos is door het publiek gekozen tot de beste Politicus van het Jaar 2008. Hij krijgt 20 procent van de stemmen bij de jaarlijkse publieksverkiezing van EénVandaag. Een recordaantal van bijna 30.000 mensen bracht dit jaar zijn stem uit. Ook de Tweede Kamerleden hebben in een onderzoek van EénVandaag Bos tot de beste politicus uitgeroepen.

Het publiek noemt Bos ‘deskundig’, ‘daadkrachtig tijdens de kredietcrisis’ en ‘een goede vakminister’. ‘Hij heeft mijn spaargeld gered’, aldus één van de ondervraagden. Ook veel waardering is er voor Geert Wilders als politicus. Hij krijgt 16 procent van de stemmen en staat daarmee op de tweede plaats. ‘Hij spreekt uit wat velen voelen’, ‘hij bepaalt het debat’, en ‘hij heeft on-haagsch veel lef’ vinden de deelnemers. Bos krijgt zijn stemmen voor de helft van mensen die in 2006 op de PvdA gestemd hebben, de andere helft komt van stemmers op andere partijen. De fans van Wilders komen vooral uit zijn eigen achterban. Derde in de verkiezing is D66 leider Alexander Pechtold met 15 procent.

Wilders slechtste politicus

Geert Wilders is gekozen tot de slechtste politicus van het jaar. Hij krijgt 18 procent van de stemmen. De deelnemers vinden hem niet betrouwbaar en zeggen over hem ‘hij doet alleen aan stemmingmakerij’ en ‘hij discrimineert’. Tweede is Rita Verdonk (13 procent), die vorig jaar nog tot beste politicus van 2007 werd gekozen. Verdonk wordt op de voet gevolgd door de afgetreden minister van Integratie, Ella Vogelaar (12 procent).

Belangrijkste politieke gebeurtenis

Wat vinden de deelnemers de belangrijkste politieke gebeurtenissen van 2008? De maatregelen om noodlijdende banken te steunen tijdens de kredietcrisis scoren het hoogst, gevolgd door het rookverbod in de horeca en ‘Fitna’, de film van Geert Wilders op de derde plaats.

De keuze van de Tweede Kamer

Traditioneel vroeg EénVandaag ook aan de leden van de Tweede Kamer om zelf de beste politicus van het jaar aan te wijzen. De winnaar is hier eveneens Wouter Bos. Op de tweede plaats staat premier Balkenende en derde is hier Alexander Pechtold. Tot slechtste politicus kiezen de Kamerleden Rita Verdonk. Tweede is Ella Vogelaar en op de derde plaats staat de nieuwe SP-leider Agnes Kant.

Top 10 beste politicus van het jaar

1. Wouter Bos 19,9%

2. Geert Wilders 16,2%

3. Alexander Pechtold 14,5%

4. Jan Peter Balkenende 7,8%

5. Femke Halsema 6,2%

6. Agnes Kant 5,9%

7. Rita Verdonk 3,1%

8. Henk Kamp 2,9%

9. Camiel Eurlings 2,6%

10. Ronald Plasterk 2,6%

Top 10 slechtste politicus van het jaar

1. Geert Wilders 18,2%

2. Rita Verdonk 13,4%

3. Ella Vogelaar 12,2%

4. Jan Peter Balkenende 11,2%

5. Wouter Bos 4,9%

6. Marianne Thieme 4,0%

7. Ab Klink 2,6%

8. Jacqueline Cramer 2,4%

9. André Rouvoet 2,3%

10. Mark Rutte 2,3%

Vertrouwen in het kabinet gestegen

Het vertrouwen in het kabinet is flink gestegen. In september met Prinsjesdag had 25 procent vertrouwen in het kabinet, nu is dat gestegen naar 37 procent. Ook hier is veel waardering voor Wouter Bos. Dit blijkt uit het rapportcijfer dat hij krijgt als minister van Financiën: dat is nu een 5,8, terwijl dat in september, net voor de kredietcrisis in Nederland zichtbaar werd, nog een 4,7 was. De verkiezing is voor de vijfde keer op rij gehouden onder het EénVandaag Opiniepanel. De uitslag is gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

Download hier de Volledige uitslag (PDF)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.